Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Siffrorna bör justeras"

Anvisningslagen behöver justeras. Det tycker Lars Stjernkvist (S) med anledning av att många nyanlända bosätter sig på egen hand vilket leder till dåliga bostadsförhållanden och ojämn fördelning.

Kommunalråd. Lars Sjernqvist (S) ser problem med anvisningslagen.

Kommunalråd. Lars Sjernqvist (S) ser problem med anvisningslagen.

Foto: Michael Svensson

Integration2016-10-11 12:00

Det var den 1 mars 2016 som anvisningslagen trädde i kraft för att få en jämnare fördelning av nyanlända med uppehållstillstånd mellan kommunerna. Nu pågår arbetet med att ta fram anvisningstalen för Östergötlands kommuner för 2017.

Förra året anvisades 154 personer till Norrköping efter att Östergötlands integrationsråd (där kommunföreträdare ingår) diskuterat fram siffrorna. Hos en kommun som Linköping, som tagit emot jämförelsevis få flyktingar, höjdes mottagandet till 392 medan Valdemarsvik inte behövde ta emot någon alls eftersom man har tagit ett stort ansvar under lång tid.

Nu finns alltså ett preliminärt förslag på anvisningstal under 2017, slutgiltigt beslut ska tas den 21 oktober. Enligt förslaget ska Norrköping ta emot 266 medan Linköping hamnar på 626. Men de här siffrorna speglar inte hela sanningen.

– Jag tycker att de behöver justeras. Det gäller egentligen både den nya lagen och samarbetet vi har i Östergötland med fördelningen, säger Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping.

Orsaken till detta är att anvisningssiffran inte speglar den reella inflyttningen till respektive städer.

– Det tas fortfarande för lite hänsyn till alla de som väljer att ordna boende på egen hand vilket är majoriteten. Dessa tenderar att flytta dit där det finns släktingar eller landsmän och då har städer som Norrköping stor dragningskraft, säger Lars Stjernkvist.

– Men det gäller inte bara större städer: till exempel tar Valdemarsvik emot flest i länet proportionellt sett även om man inte fått någon överhuvudtaget anvisad 2016.

Detta är ett problem av flera skäl.

– Alla blir ju förlorare på det här. Men framförallt den enskilde som ibland säkert lockas av människor som ordnar bostäder av välvilja men där det också kan handla om business. Det sker uthyrning av bostäder och lokaler som är undermåliga och dessutom är det lättare för den här gruppen att få jobb i kommuner som inte har haft så stort mottagande, även om vi har stark jobbtillväxt här i Norrköping, betonar Lars Stjernkvist.

Som ett sätt att komma till rätta med det här pekar Lars Stjernqvist på ett förslag som Södertälje har lyft.

– Enligt det förslaget ska man, om man väljer att ordna bostad själv, ha ett eget kontrakt eller ett kontrakt som är godkänt av fastighetsvärden. Idag behövs inget överhuvudtaget. Det regeringen svarat på detta är att vi har bostadsbrist och behöver alla sorters bostäder men jag menar att det är bättre att bo på ett anläggningsboende än i en för trång lägenhet eller i en affärslokal, argumenterar Lars Stjernkvist.

Förslag till kommuntal

Ödeshög: 10

Ydre: 15

Kinda: 41

Boxholm: 14

Åtvidaberg: 31

Finspång: 29

Valdemarsvik: 0

Linköping: 632

Norrköping: 266

Söderköping: 71

Motala: 66

Vadstena: 27

Mjölby: 113

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om