Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Portalen får 400 000 kronor

Genom personlig coachning stöttas deltagarna på Portalen till jobb eller utbildning. Ett framgångsrikt, men resurskrävande koncept – som nu får stöd från högsta ort.

Anna Kanervo, Sabo, och Tomas Lindquist, Hyresbostäder.

Anna Kanervo, Sabo, och Tomas Lindquist, Hyresbostäder.

Foto: Carolina Nilsson

INTEGRATION2018-07-07 08:00

Det är den statliga innovationsmyndigheten Vinnova som beviljat Portalen 400 000 kronor till ett så kallat "innovationslabb" i syfte att motverka segregation. Medlen har sökts av bransch- och intresseorganisationen Sabo, som samlar 300 allmännyttiga kommunala bostadsföretag runt om i Sverige, bland annat Hyresbostäder i Norrköping som är en av aktörerna bakom Portalen.

– Vi har sökt lokala partnerskap för att utveckla verksamheter, såväl nystartade som befintliga, säger Anna Kanervo som är projektsansvarig på Sabo.

Portalen är ett av fyra innovationslabb som valts ut tillsammans med Vårt Rannbergen i Göteborg, Samverkan i Boden och Telge Bostäder i Södertälje. Här ska arbetssätt testas, utvecklas och utvärderas, allt i syfte att minska långtidsarbetslöshet, förbättra skolresultat, stärka samhällsservice och minska brottslighet.

Sedan 2011 har Portalen stöttat människor i Hageby och Ringdansen för att komma jobb eller utbildning, bland annat genom personligt coachande. Något som gett resultat, men som är oerhört resurskrävande. Nu krävs nytänk för att hitta nya metoder att matcha arbetssökande och arbetsgivare.

– Som det är i dag så finns det en matchningsproblematik: Det finns mängder med lediga jobb och mängder med människor som söker jobb. Det är förmätet att säga att vi ska lösa det på Portalen, men vi kan ju i alla fall fråga företagen vilken kompetens de behöver och sedan försöka utbilda människorna, säger Tomas Lindquist, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder.

Genom utbildningarna får deltagarna kompetens, vilket ökar chansen till jobb, är tanken. Hur allt ska gå till är fortfarande på idéstadiet, "vi ska testa omöjliga idéer", som Tomas Lindquist uttrycker det:

– Vi måste vara kreativa och våga göra fel. Vi är inga proffs på arbetsmarknaden men vi måste våga testa något nytt och så får vi se var vi landar.

I nätverket #starkaretillsammans, som Portalen startade för ett par år sedan, finns ett 20-tal företag med. Portalen söker hela tiden fler samarbetspartners.

Genom Sabos nätverk kan lyckade satsningar sedan spridas vidare till andra delar av Sverige. Något som inte varit helt enkelt, visar det sig.

– Det är lite så att man vill hitta sina egna projekt och inte ta efter andra. Fråga mig inte varför det är så, säger Tomas Lindquist.

Anna Kanervo:

– Det är en hämmande faktor att inte våga kopiera lyckade koncept. Alla behöver inte bygga egna sandslott.

Innovationslabb

Portalen har tilldelats 400 000 kronor fram till årsskiftet 2018/19 för att jobba med att motverka segregation.

Det är innovationsmyndigheten Vinnova som tilldelat Portalen pengarna, som sökts av bransch- och intresseorganisationen Sabo.

På Portalen coachas människor till jobb eller utbildning, något som är resurskrävande. Nu krävs nytänk för att sammanföra arbetssökande och arbetsgivare.

Ett sätt är att fråga företagen vilken kompetens som behövs, och sedan utbilda människorna.

Projektet är på idéstadiet och Portalen ska testa sig fram till bästa resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om