Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Har betytt jättemycket"

Drygt nio miljoner kronor.Så mycket har kommunen betalat ut till föreningslivet via Norrköpings fond för integrationsinsatser.– De här pengarna har betytt jättemycket för oss, säger Isko Feratovic, ordförande i FF Jaguar som är en av föreningarna som beviljats medel.

Isko Feratovic är ordförande i FF Jaguar som är en av föreningarna som fått stor nytta av integrationsfonden.

Isko Feratovic är ordförande i FF Jaguar som är en av föreningarna som fått stor nytta av integrationsfonden.

Foto: Henrik Jonsson

INTEGRATION2018-05-30 14:00

Det var i början av 2016, efter den stora flyktingströmmen, som Norrköpings kommun bestämde sig för att inrätta en speciell fond med syftet att stimulera föreningslivet och andra aktörer till insatser för att bidra till ökad integration.

Målgruppen har främst varit asylsökande, nyanlända samt ensamkommande barn och ungdomar.

Under årens lopp har cirka 150 ansökningar kommit in och cirka 80 har beviljats fondmedel.

En av föreningarna som fått stor nytta av dessa medel är fotbollsklubben Jaguar hemmahörande i Klockaretorpet.

De har bland annat dragit igång vad de kallar för Kvällsfotboll. En öppen fotbollsverksamhet för barn i årskurs 6 till 9.

De har även hjälpt till och utbilda ledare bland nyanlända.

– Det är inga stora pengar vi söker men vi har lyckats göra väldigt mycket praktiskt med dem. De här pengarna har betytt jättemycket för oss och för föreningslösa ungdomar. Jag tycker verkligen att vi gör ett stort arbete i Klockaretorpet, säger Isko.

Det är inte bara idrottsföreningar som beviljats medel. Långt därifrån. Bredden är stor. Det handlar om allt från teater och kultur till språkcaféer och studiecirklar.

– Fondmedlen har betytt väldigt mycket och gjort att vi kunnat göra lite fler aktiviteter. Vi har kunnat åka i väg till Löfstad slott och vi har kunnat gå till Hugo och bowla. Sådana saker. Det lättar upp ganska mycket, säger Jona Dera som är med och driver Renströmmens språkcafé.

Drygt nio miljoner kronor av de 15 som från början fanns i fonden är nu utbetalda. Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande samt ordförande i fondens styrgrupp, menar att fonden fyllt sitt syfte väl men att det snart är dags att avveckla den.

– Skälet till att vi valde det här då var att det var en väldigt speciell situation eftersom det kom så otroligt många och det krävdes det en särskild organisation, men ganska snart så tror vi att vi klarar det här inom ordinarie organisation. Däremot har vi sagt att vi även framöver behöver avsätta särskilda riktade medel för att hjälpa föreningslivet att nå de som inte idag är aktiva. Vi vet att finns stora skillnader mellan bostadsområden. Skillnader beroende på vilken bakgrund man har, säger han.

Fakta

I början av 2016 inrättade Norrköpings kommun en speciell fond med syftet att stimulera föreningslivet och det civila samhällets aktörer till insatser för att bidra till ökad integration. Fonden fick namnet: Norrköpings fond för integrationsinsatser.

2016 beviljades 43 ansökningar och 6,3 miljoner kronor betalades ut.

2017 beviljades 25 ansökningar och 2,1 miljoner betalades ut.

I år har åtta ansökningar beviljats och drygt 700 000 betalats ut.

Totalt har cirka 150 ansökningar kommit och 80 har beviljats medel. Totalt har det betalats ut 9,2 miljoner kronor. 6,1 miljoner finns kvar i fonden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om