Våren 2017 samlade Sabo, allmännyttans bransch- och intresseorganisation, en grupp vd:ar från medlemsföretag i olika delar av landet i ett integrationsråd. Uppgiften: att komma med idéer om konkreta åtgärder för att röja hinder för integration.
I rådet, som nu har presenterat 23 idéer för bättre integration, sitter Gunnar Boquist, vd för det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder.
Han berättar om bakgrunden, de senaste årens stora invandring, med många nyanlända, varav många bor inom allmännyttan.
– När integrationen inte fungerar uppstår vissa brister, och när man pratar med kollegor runt omkring i landet så kan det variera lite grann på vilket sätt problemen uppdagas, säger Gunnar Boquist.
Därför har man velat få en helhetsbild och göra en meny av olika åtgärder som man kan använda sig av, ur perspektivet hyresvärd och kommunalt bolag.
– Man kan ta det som passar i respektive kommun.
Några av idéerna från integrationsrådet: förändra lagen om eget boende, begränsa antal boende per lägenhet, lotta ut kontrakt på hyreslägenheter, ta bort eller sänk inkomstkraven och begränsa bytesrätten.
Ebo-lagstiftningen, där nyanlända själva kan ordna bostad, har lett till trångboddhet, när släkt och vänner erbjuder sina hem.
– Det gör att det kan vara många personer på liten yta, vilket inte är bra. Det försöker vi jobba med, tillsammans med kommunen, att lösa den frågan.
Den politiska ledningen i kommunen har aviserat tuffare tag mot trångboddhet och initierat en utredning.
– Om du har tio-femton personer i en trerummare på 75 kvadratmeter – boendet fungerar inte, säger Gunnar Boquist.
– Det kommer vi att hitta lösningar på, och skriva in i vårt hyresavtal och våra ordningsregler hur många boende det kan vara lämpligt i respektive lägenhet.
– Vi ska försökta styra upp det här så att man redan när man skriver kontraktet förstår att en trerummare är det ett begränsat antal människor som kan bo i.
En baksida när många skriver sig på samma bostadsadress är att man också har möjlighet att söka hyresbidrag, vilket inte är meningen. Det ska man komma åt genom samverkan med kommunen. Det är bara den som har hyresavtalet som har rätt till hjälp med hyran.
– Vi tittar även på bytesrätten. Tyvärr är det så att i bristens spår dyker kriminaliteten upp, det finns de som utnyttjar det här genom att ta betalt om man ska komma åt ett hyresavtal.