Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gensax gör tomater sötare

Japanska forskare har lyckats göra tomater sötare med hjälp av gensaxen Crispr/Cas9, enligt en studie publicerad i Scientific reports.

Forskare har hittat ett sätt att göra tomater sötare utan att stressa plantan. Arkivbild.

Forskare har hittat ett sätt att göra tomater sötare utan att stressa plantan. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Vetenskap2021-11-23 01:33

Japanska forskare har lyckats göra tomater sötare med hjälp av gensaxen Crispr/Cas9, enligt en studie publicerad i Scientific reports.

Konsumenter i Japan föredrar sötare tomater, vilket redan i dag produceras, men vanligen genom att stressa plantorna och utsätta dem för torka. Detta gör både tomater och skördar mindre, rapporterar Vetenskapsradion.

Med hjälp av forskningen kan nu tomaterna bli 30 procent sötare utan att göra avkall på storleken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!