Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Forskare ska undersöka hotet från tigermyggan

Kommer den fruktade tigermyggan att kunna etablera sig i Sverige? Det är en av de frågor som forskare från bland annat SMHI och Lunds Universitet ska undersöka.

Kan tigermyggan etablera sig i Sverige och därmed kunna sprida sjukdomar som zika, dengue och west nile-feber? Det ska nu forskare från bland annat SMHI försöka ta reda på. Arkivbild.

Kan tigermyggan etablera sig i Sverige och därmed kunna sprida sjukdomar som zika, dengue och west nile-feber? Det ska nu forskare från bland annat SMHI försöka ta reda på. Arkivbild.

Foto: James Gathany/CDC/TT

Väder2020-12-09 08:30

I spåren av klimatförändringarna ändras förutsättningarna för spridning av olika sjukdomar. I ett nytt projekt om smittspridning i klimatförändringens spår ska forskare kombinera data från modeller för klimatförändring med data från modeller för smittspridning för att undersöka hur förändringar i klimatet påverkar förutsättningarna för olika typer av sjukdomar.

"Vi kommer att få ett väldigt stort datamaterial för analysen. Därför ska vi använda olika typer av artificiell intelligens för att hitta trender och mönster som kan vara svåra att hitta med andra metoder", säger Torben Königk, klimatforskare på SMHI Rossby Centre i ett pressmeddelande.

Forskarna ska speciellt titta på smittspridning via tigermyggan, fästingburen borrelia och säsongsmönster för covid-19.

De hoppas bland annat kunna svara på frågan om det kommer att finnas förutsättningar för den fruktade tigermyggan att etablera sig i Sverige och därmed kunna sprida sjukdomar som zika, dengue och west nile-feber.

Den ursprungligen subtropiska tigermyggan har börjat sprida sig över världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!