De senaste åren har kontrollerna och lagstiftningen skärps för landets olika religiösa friskolor.
I dag finns 63 skolor med så kallad konfessionell inriktning, vilket utgör knappt en procent av Sveriges elever. De allra flesta, 59 stycken, har kristen inriktning, två har judisk profil och två friskolor är muslimska.
Snart kan den senare kategorin vara nere i en sedan Cordoba International School, med över 500 elever, fick sitt tillstånd indraget av Skolinspektionen. Beslutet fattades sedan Säpo varnat om kopplingar till våldsbejakande islamism.
Jenny Berglund, professor i religionsdidaktik vid Stockholms universitet, är förvånad över hur många muslimska friskolor som stängts i Sverige.
– Det är stor variation mellan muslimska friskolor hur de fungerar. Många har varit väldigt väl fungerande skolor av vad jag har sett. Men när man är ute på en skola, intervjuar lärare och sitter med i klasser ser man inte hur ägarstrukturen ser ut, säger Jenny Berglund till SvD.
Cordoba International School har överklagat beslutet, som träder i kraft den 8 januari.
Om skolan avvecklas är Växjö islamska skola därefter den enda återstående i landet med muslimsk profil.
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill förbjuda religiösa friskolor, liksom Liberalerna – men i den frågan är Tidöpartierna inte överens.