Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många försenade tåg i mars

Drygt 88 procent av persontågen i Sverige kom fram i tid i mars, enligt Trafikverket. Det är den lägsta siffran för en enskild månad sedan mars förra året.

Många tåg var försenade i mars. Arkivbild.

Många tåg var försenade i mars. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Trafik2023-04-15 05:02

Totalt nådde 79 097 av 89 436 persontåg sin slutstation i rätt tid i mars 2023, enligt Trafikverkets preliminära statistik. Myndigheten beskriver månaden som "tuff" och "mörk".

"Så här i slutet av vintern har järnvägen haft en tuff period. Bland annat kom kraftiga snöoväder i Mälardals- och Stockholmsområdet i både inledningen och slutet av månaden att orsaka stora bekymmer för trafiken", säger Anna Ericsson, chef för verksamhetsområde Trafik, i ett pressmeddelande.

Enligt Trafikverket låg bland annat störningar i storstadsområdena bakom den jämförelsevis låga punktligheten. Myndigheten konstaterar också att resenärerna drabbades av ovanligt många "sent inställda avgångar" under mars månad – det vill säga avgångar som ställts in samma dag eller dagen före.

Lägst punktlighet hade tågen den 9 mars, då enbart 77,4 procent kom fram i rätt tid.

"Under mars har framför allt pendeltågstrafiken i Stockholm haft stora utmaningar. En normal månad har dessa tåg som fyller en otroligt viktigt funktion i många människors vardagspussel en punktlighet mellan 93 och 95 procent. Men i mars var tillförlitligheten långt under det normala", säger Anna Ericsson.

Fakta: Punktlighet i mars

Andel av tågen som kom fram till sin slutstation i rätt tid.

Kortdistanståg (pendel- och flygtåg): 91,7 procent.

Medeldistanståg (regionaltåg): 88,1 procent.

Långdistanståg (fjärr- och snabbtåg): 71,3 procent.

Källa: Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!