Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kapacitet för att kartlägga mutationer dröjer

Det dröjer ytterligare en månad innan Sverige har tillräckligt god testkapacitet för att kartlägga mutationer av coronaviruset, däribland den mer smittsamma brittiska varianten, rapporterar SVT.

Det dröjer ytterligare en månad innan Sverige har tillräckligt god testkapacitet för att kartlägga mutationer av coronaviruset. Arkivbild.

Det dröjer ytterligare en månad innan Sverige har tillräckligt god testkapacitet för att kartlägga mutationer av coronaviruset. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige2021-01-30 12:30

Den svenska kapaciteten för att kartlägga virusmutationer genom så kallad genomsekvensering ligger på 1 procent i dagsläget. Kartläggningen av virusets arvsmassa är viktig för att kunna följa upp och se om viruset förändras gällande exempelvis sjukdomsförlopp eller överförbarhet.

Fram till att kapaciteten i Sverige ökat skickas svenska prover till Tyskland.

– Vi är inte fullt nöjda ännu, vi vill att vi ska ha en kapacitet på ungefär 10 procent men då är det inte bara fokus på den brittiska varianten, säger Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog, på Folkhälsomyndigheten, till SVT.

För att nå målet med 10 procent har regionerna fått i uppdrag att skala upp testningen. I Danmark ligger kapaciteten på 25 procent, något som enligt Tegmark Wisell beror på att det från politiskt håll och under lång tid gjorts en satsning på helgenomsekvensering.

Hon tror inte att den svenska kapaciteten behöver byggas ut ytterligare med anledning av den brittiska virusvarianten.

– Vår bedömning är att det inte är någon risk att vi missar en större spridning, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!