Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Finns bra metoder för kriminella barn och unga"

Att bryta nyrekryteringen till kriminella gäng har pekats ut som avgörande för att minska gängvåldet. Nu ger Socialstyrelsen för första gången ut rekommendationer till landets socialtjänster.

Forskning visar att det finns bra metoder för barn som är på väg in i kriminalitet. Arkivbild.

Forskning visar att det finns bra metoder för barn som är på väg in i kriminalitet. Arkivbild.

Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Socialtjänst2021-11-08 13:22

I stödet framgår vilka insatser socialtjänsten ska ge till barn och unga som löper hög risk att begå brott. Många av insatserna har funnits i Sverige under flera år, men långtifrån alla kommuner erbjuder dem, enligt Socialstyrelsen.

"De rekommendationer vi nu tagit fram baseras på ett stort vetenskapligt underlag och har tagits fram i samverkan med externa experter liksom företrädare från socialtjänsten", säger Jenny Jakobsson, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Fem rekommendationer lyfts särskilt. För yngre barn, mellan sex och elva år, handlar det om föräldraskapsstödsprogram och gruppbaserad färdighetsträning. För de äldre, mellan 12 och 17 år, är det strukturerad familjebehandling, individuell beteende- och färdighetsträning samt placering i behandlingsfamilj.

Att insatser sätts in tidigt är centralt, framhåller Socialstyrelsen. Tidigare stöd har ofta fokuserat på tonåringar.

En rekommendation som enligt myndigheten utmärker sig är multimodal färdighetsträning för barn i låg- och mellanstadieåldern, som bland annat erbjuds i Norge, Danmark och Finland. I Nordamerika har metoderna funnits i årtionden, men i Sverige är de okända för de flesta.

"Men att en insats sällan eller aldrig erbjuds betyder inte att vi ska avstå från att rekommendera den om forskningen visar att den kan göra nytta", säger Jenny Jakobsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!