Kan jag som värnpliktig behöva strida i annat land?
– Som lagen ser ut i dag kan färdigutbildade värnpliktiga kallas in endast om regeringen beslutar om höjd beredskap i Sverige och då endast för att försvara Sverige, säger Per Andersen Helseth, kommunikatör vid Pliktverket.
Kan jag hamna på ett förband i Sverige där jag kan behöva göra övningar ihop med andra Nato-medlemmar?
– Som en del av värnpliktsutbildningen genomförs övningar i slutet av grundutbildningen där även utländska försvarsmakter kan delta, säger Per Andersen Helseth.
Vilka skyldigheter har man efter värnplikten?
– Är man färdigutbildad blir man krigsplacerad som värnpliktig och med det följer en skyldighet att tjänstgöra under höjd beredskap enligt lagen om totalförsvarsplikt.
Får värnpliktiga ta ställning till om de vill delta i Nato-övningar/insatser?
– Värnpliktsutbildningen syftar till försvaret av Sverige. Värnpliktiga kan öva utomlands som en del av sin befattningsutbildning. Någon annan verksamhet utomlands för värnpliktiga är inte möjlig utifrån dagens lagstiftning. Däremot kan anställd personal i Försvarsmakten delta i insatser utomlands.
Kan man få göra sin värnplikt utomlands nu om man vill?
– Nej, värnpliktsutbildningen kommer fortsatt att bedrivas i Sverige av Försvarsmakten, däremot kan värnpliktiga delta vid övningar utomlands.
Kommer Natomedlemskapet på något vis påverka utbildningens innehåll?
– Till att börja med vill vi understryka att vi ännu inte är medlemmar i Nato, även om vi är ett stort steg närmare inträde. Huruvida värnpliktiga kommer att skickas utomlands är en fråga för våra politiker. Bedömningen har dock hittills varit att värnpliktiga inte kommer att påverkas nämnvärt av ett svenskt medlemskap i Nato, uppger Försvarsstabens kommunikationsavdelning.