S: Regeringen fortsatt naiv om vinster i skolan

Regeringen är fortsatt naiv när det gäller vinster i skolan, anser Socialdemokraterna.
–Man riskerar att skapa ett enormt byråkratiskt system utan att komma till rätta med grundproblemet, nämligen vinstuttag i skolan, säger Åsa Westlund (S).

Naivt, säger S om regeringens förslag att stoppa vinstuttag i skolan. Arkivbild.

Naivt, säger S om regeringens förslag att stoppa vinstuttag i skolan. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Politik2023-07-07 12:18

Partiets utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund är inte imponerad efter att ha hört skolminister Lotta Edholm (L) presentera nya direktiv för utredningen som ser över vinstuttagen i skolor.

– Det är naivt att tro att vi löser problemen på det här sättet, säger hon.

– De är tvungna att göra någonting, men det de gör är ju att rädda kvar möjligheten för några få friskoleägare att kunna ta ut vinst.

Det bästa vore att helt ta bort möjligheten att ta ut vinst, anser Westlund. Att förbjuda vinstuttag de första åren ger hon inte mycket för.

– Det är ju inga nya skolföretag som tar ut vinst, så det är ett slag i luften, säger Westlund.

Inte heller Sveriges Lärare uttrycker belåtenhet. "Att införa strängare regler för friskoleägare, i stället för att fasa ut marknadsskolan, är som att segla svensk skola i motvind", kommenterar förbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

För långsamt

Centern, som håller på att lägga om sin skolpolitik, välkomnar däremot Tidöpartiernas besked.

"Det är bra att regeringen har lyssnat på Centerpartiet och öppnar för att införa sanktionsavgifter, kräva tillbaka skolpeng och stoppa möjligheten till vinst när skolan inte levererar", kommenterar skriftligt partiets utbildningspolitiska talesperson Niels Paurup-Petersen.

Men C kritiserar samtidigt att regeringen och SD ännu inte tagit fram direktiv om ny skolpengsmodell, och befarar att det inte blir något lagförslag om finansieringen under mandatperioden.

Inga på kö

Friskolornas Riksförbund välkomnar också att det nu finns direktiv.

– Nu vet vi äntligen vad utredaren ska jobba med, säger förbundets vd Ulla Hamilton.

TT: Hur bedömer du att friskolesektorn reagerar på signalen som direktiven ger?

– Signalen kom redan i Tidöavtalet, men nu omfattas också förskolorna så de är säkert oroliga för framtiden. Det är naturligt, det är människor som investerat mycket pengar i sina verksamheter.

TT: Kommer direktiven att ha någon hämmande effekt på friskolesektorn?

– Det lär ju inte stå investerare på kö för att investera i friskolor under tiden som utredningen pågår. Redan i dag har vi väldigt mycket färre ansökningar om att starta friskolor, så det är klart att utvecklingen i branschen påverkas, säger Ulla Hamilton.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!