Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Maktskifte i många kommuner efter valet

Moderater och Socialdemokrater samarbetar i allt fler kommuner. Det visar en ny rapport av Sveriges Kommuner och Regioner, där det också framgår att 107 kommuner och tolv regioner fick nya styren efter valet i höstas.

Det blev många förändringar i hur kommuner och regioner styrs efter förra valet, visar en rapport. Arkivbild.

Det blev många förändringar i hur kommuner och regioner styrs efter förra valet, visar en rapport. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2023-03-22 04:45

Totalt finns 86 olika typer av koalitioner som styr ute i de 290 kommunerna, enligt rapporten.

Det vanligast förekommande styret – 27 kommuner – är en koalition mellan de forna allianspartierna Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Det näst vanligaste är samstyre mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, vilket förekommer i 20 kommuner. Samtidigt stod styren som inkluderar Sverigedemokraterna för den enskilt största ökningen.

Mer än en tredjedel av kommunerna – 114 stycken – styrs i minoritet. Hagfors är den den enda kommun där ett lokalt parti, Oberoende realister i Hagfors, har ensamt styre. Lokala partier är dock en del av styret i 43 kommuner.

Bland de 21 regionerna blev det tolv nya styren. Blocköverskridande koalitioner fortsatte att öka och är numera ett faktum i tio regioner. Däremot gick det sämre för regionala sjukvårdspartier i senaste valet jämfört med 2018, men partier av den typen finns fortfarande med i fyra regionala styren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!