Vargfördelning klar – efter tvist mellan länen

Landet ska hysa 300 vargar men frågan har länge varit var? Länen har tvistat – nu sätter Naturvårdsverket ner foten. Beslutet? Fler vargar till syd och färre till mellersta delen av landet.

300 vargar skulle fördelas, men 25 djur blev över – ingen vill ha dem. Arkivbild

300 vargar skulle fördelas, men 25 djur blev över – ingen vill ha dem. Arkivbild

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Natur2024-06-11 07:35

Länsstyrelserna i Mellan– och Sydsverige har inte kunna samsas om hur många vargrevir det egentligen ska finnas i vardera område. I diskussionerna kring fördelning hamnade man till slut med en pott på 25 vargar som ingen ville ha.

Nu har Naturvårdsverket satt ner foten och bestämt antal i de olika områdena för de närmaste två åren.

Det är ett beslut som förändrar de gällande miniminivåerna i framförallt södra delen av landet. Den hittills gällande miniminivån har slagit fast att det ska finnas minst 300 vargar i landet – 285 i mellersta förvaltningsområdet, tio i norr och fem i söder.

De nya siffrorna? Miniminivån i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet fastställs till 225 individer och det södra rovdjursförvaltningsområdet - där bland annat Skåne, Småland och Östergötland ingår – får 75 individer, uppger Naturvårdsverket i ett pressutskick.

"Den beslutade rovdjurspolitiken innebär att vargstammen ska spridas mer över landet. Det innebär bland annat att minska koncentrationen av varg där den är som tätast, vilket just nu är i mellersta förvaltningsområdet", säger Hanna Ek, biträdande chef, viltförvaltningsenheten vid Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Naturvårdsverket har även tagit beslut om att överlåta möjligheten att fatta beslut om licensjakt på varg till samtliga län i mellersta och södra rovdjursförvaltningsområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!