Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Grön lasagne

Lasagne är perfekt vardagsmat. Den kan förberedas i god tid. Ta vara på sommarens grönsaker i en rätt som gör sig klar helt själv.

Sommarens härliga grönsaker får bli en mättande gratäng.

Sommarens härliga grönsaker får bli en mättande gratäng.

Foto: Johan Nilsson/TT

Mat & dryck2020-09-07 08:35

Vegetarisk lasagne

För 4 portioner, 60 minuter

2 rödlökar

3 vitlöksklyftor

1 röd paprika

1 gul paprika

1 zucchini

2 msk olivolja

150 g skogschampinjoner

1 burk, 400 g, krossade tomater

1 burk, 400 g, konserverade körsbärstomater

2 tsk sambal oelek

3 msk tomatpuré

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

300 g lasagneplattor

Béchamelsås:

4 msk smör

6 msk vetemjöl

8 dl mjölk

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

Topping:

1 dl riven lagrad ost

Garnering:

grillad tomatkvist

basilika

Gör så här:

1. Tärna löken. Finhacka vitlöken. Ansa, kärna ur och tärna paprikorna. Ansa och tärna zucchinin.

2. Hetta upp olivoljan i en rymlig stekgryta och fräs grönsakerna blanka utan att de får färg. Kvarta svampen och låt fräsa med i ett par minuter. Tillsätt krossade tomater, körsbärstomater, tomatpuré och sambal oelek samt salt och peppar. Låt puttra på svag värme i cirka 15 minuter.

3. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa ned mjölet så att såsen blir slät. Tillsätt mjölk. Rör hela tiden i bottnen och låt sjuda 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Varva lasagneplattor, béchamelsås och grönsakssås i en smord eldfast form. Det översta lagret skall vara lasagneplattor och därefter béchamelsås. Avsluta med att strö över riven ost. Placera en kvist cocktailtomater överst. Grädda strax under ugnens mitt i cirka 20 minuter eller tills lasagnen fått fin färg. Garnera med basilika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!