Information till vÄra lÀsare

Den 31 december 2024 Àr sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebÀr att vÄr sajt inte lÀngre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla vÄra lÀsare för det stöd och engagemang ni har visat genom Ären.

För er som vill fortsÀtta följa nyheter frÄn Norrköping och FinspÄng hÀnvisar vi till NT.se, dÀr ni hittar det senaste frÄn regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

SÄ slipper du dÄlig mat i vÀrmeböljan

I slutet av juli intrĂ€ffar det som av tradition kallas rötmĂ„naden. Men den senaste tidens vĂ€rmebölja innebĂ€r att matvaror redan nu riskerar att snabbt bli ofrĂ€scha. Det hĂ€r ska du tĂ€nka pĂ„ för att undvika att maten blir dĂ„lig i förtid – och i vĂ€rsta fall orsakar matförgiftning.

Mjölk Àr en av produkterna som Àr extra kÀnslig under sommaren. Arkivbild.

Mjölk Àr en av produkterna som Àr extra kÀnslig under sommaren. Arkivbild.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Livsstil & fritid2020-06-27 13:55

Höga temperaturer och fuktig luft – dĂ„ trivs mögel och bakterier som bĂ€st. Det har att göra med den biologiska processen, som gĂ„r snabbare nĂ€r det Ă€r varmt.

För att inte lĂ„ta mögel eller bakterier spridas och förstöra maten gĂ€ller det dĂ€rför att i första hand hĂ„lla varorna kylda i sĂ„ hög utstrĂ€ckning som möjligt, enligt Åsa Rosengren, mikrobiolog pĂ„ Livsmedelsverket.

– Man ska tĂ€nka pĂ„ att inte ha kylvarorna framme lĂ€nge. Under andra tider pĂ„ Ă„ret finns lite större utrymme men nu kan det vara uppĂ„t 30 grader Ă€ven inomhus. DĂ„ vĂ€xer bakterier ganska snabbt, sĂ€ger hon.

Kolla temperaturen

Bakterierna kan i vissa fall leda till kortvarig matförgiftning, men ocksÄ till andra magsjukor som tar flera dagar att ÄterhÀmta sig frÄn.

– Matförgiftning brukar vara vĂ„ldsamt men gĂ„ över fort. Sedan finns det andra typer beroende pĂ„ vad man fĂ„r i sig för bakterier, virus eller parasiter.

Med ett vÀlfungerande kylskÄp kommer man lÄngt nÀr det gÀller förvaring av matvaror. Men det kan ocksÄ vara bra att Àven kolla temperaturen pÄ kylskÄpet.

– 4 grader Ă€r en bra temperatur Ă€ven om det pĂ„ mĂ„nga matvaror stĂ„r 8 grader pĂ„ förvaringsanvisningen. Men faktum Ă€r att vid 4 grader förlĂ€ngs hĂ„llbarheten pĂ„ maten, sĂ€ger Åsa Rosengren.

Livsmedelsverket rekommenderar dessutom en kylvÀska för att hÄlla maten kyld utanför hemmet.

"Bra skydd"

Samtidigt finns frukter som banan eller avokado som inte trivs i kyla och dÀrför ofta förvaras i rumstemperatur. För att inte behöva slÀnga frukterna i förtid under sommaren bör man undersöka om skalet Àr intakt.

– Skalet utgör ett bra skydd för mögelsvampar. Men om det Ă€r smĂ„ sĂ„r pĂ„ skalet kan mögelsvamparna landa dĂ€r. Och Ă€r det varmt och fuktigt blir det en bra grogrund, sĂ€ger hon.

Man ska ocksÄ vÀnta med att skölja frukten till dess att den ska anvÀndas. Ett annat rÄd Àr att tvÀtta hÀnderna ofta och noga.

– Att hĂ„lla god handhygien Ă€r nĂ„got som vi alltid tycker att man ska ha nĂ€r man hanterar mat. Och i dessa tider Ă€r det extra viktigt. Med rena hĂ€nder kan man sĂ€ga att man slĂ„r tvĂ„ virus och nĂ„gra bakterier i en smĂ€ll, sĂ€ger Åsa Rosengren.

Fakta: Maten man ska vara försiktig med

Mat som Àr osaltad, osockrad eller innehÄller mycket vatten Àr extra kÀnslig under varma sommarmÄnader. Det innefattar bland annat animaliska produkter som mjölk, kött, fisk och skaldjur, kyckling, Àgg och majonnÀsröror.

Produkter som klarar sig bÀttre Àr bland annat marmelader, lufttorkad skinka, salami, bröd, hÄrdost, grönsaker och hela frukter.

Enligt Livsmedelsverket Àr det ocksÄ viktigt att tÀnka pÄ hur maten hanteras, att anvÀnda rena redskap och att diska knivar och skÀrbrÀdor efter att man skurit kött och kyckling.

KĂ€lla: Livsmedelsverket.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!