Höga temperaturer och fuktig luft â dĂ„ trivs mögel och bakterier som bĂ€st. Det har att göra med den biologiska processen, som gĂ„r snabbare nĂ€r det Ă€r varmt.
För att inte lÄta mögel eller bakterier spridas och förstöra maten gÀller det dÀrför att i första hand hÄlla varorna kylda i sÄ hög utstrÀckning som möjligt, enligt à sa Rosengren, mikrobiolog pÄ Livsmedelsverket.
ââMan ska tĂ€nka pĂ„ att inte ha kylvarorna framme lĂ€nge. Under andra tider pĂ„ Ă„ret finns lite större utrymme men nu kan det vara uppĂ„t 30 grader Ă€ven inomhus. DĂ„ vĂ€xer bakterier ganska snabbt, sĂ€ger hon.
Kolla temperaturen
Bakterierna kan i vissa fall leda till kortvarig matförgiftning, men ocksÄ till andra magsjukor som tar flera dagar att ÄterhÀmta sig frÄn.
ââMatförgiftning brukar vara vĂ„ldsamt men gĂ„ över fort. Sedan finns det andra typer beroende pĂ„ vad man fĂ„r i sig för bakterier, virus eller parasiter.
Med ett vÀlfungerande kylskÄp kommer man lÄngt nÀr det gÀller förvaring av matvaror. Men det kan ocksÄ vara bra att Àven kolla temperaturen pÄ kylskÄpet.
ââ4 grader Ă€r en bra temperatur Ă€ven om det pĂ„ mĂ„nga matvaror stĂ„r 8 grader pĂ„ förvaringsanvisningen. Men faktum Ă€r att vid 4 grader förlĂ€ngs hĂ„llbarheten pĂ„ maten, sĂ€ger Ă sa Rosengren.
Livsmedelsverket rekommenderar dessutom en kylvÀska för att hÄlla maten kyld utanför hemmet.
"Bra skydd"
Samtidigt finns frukter som banan eller avokado som inte trivs i kyla och dÀrför ofta förvaras i rumstemperatur. För att inte behöva slÀnga frukterna i förtid under sommaren bör man undersöka om skalet Àr intakt.
ââSkalet utgör ett bra skydd för mögelsvampar. Men om det Ă€r smĂ„ sĂ„r pĂ„ skalet kan mögelsvamparna landa dĂ€r. Och Ă€r det varmt och fuktigt blir det en bra grogrund, sĂ€ger hon.
Man ska ocksÄ vÀnta med att skölja frukten till dess att den ska anvÀndas. Ett annat rÄd Àr att tvÀtta hÀnderna ofta och noga.
ââAtt hĂ„lla god handhygien Ă€r nĂ„got som vi alltid tycker att man ska ha nĂ€r man hanterar mat. Och i dessa tider Ă€r det extra viktigt. Med rena hĂ€nder kan man sĂ€ga att man slĂ„r tvĂ„ virus och nĂ„gra bakterier i en smĂ€ll, sĂ€ger Ă sa Rosengren.