Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lärdomar av pandemin kan avhjälpa vårdköerna

Samverkan och tilliten mellan region- respektive privatdriven vård har stärkts under pandemin. Men det krävs en gemensam översyn om hur vårdkapaciteten kan nyttjas maximalt i framtiden, skriver Vårdföretagarna på DN-debatt.

En rapport beställda av Vårdföretagarna har analyserat hur den privatdrivna vården även i framtiden kan avlasta den offent­liga på ett optimalt sätt. Arkivbild.

En rapport beställda av Vårdföretagarna har analyserat hur den privatdrivna vården även i framtiden kan avlasta den offent­liga på ett optimalt sätt. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse / TT

Coronaviruset2022-02-24 22:11

Coronakommissionens slutbetänkande "Sverige under pandemin" presenteras på fredagen. I en rapport från bransch­organisationen Vårdföretagarna konstateras att samarbetet mellan regioner och privata aktörer mestadels fungerat bra, men att frånvaron av nationell styrning orsakat stora skillnader i vården.

"Lärdomarna från pandemin är nyckeln till att avskaffa vårdköerna", skriver Antje Dedering och Sabina Joyau och pekar på brister i samordningen mellan myndigheter samt senfärdighet i beslut och krishantering.

Vårdföretagarna lägger tre förslag för att vårdkapaciteten ska nyttjas maximalt i framtiden:

1. Vårdköerna. ­Regioner måste fortsätta att upphandla vård för att minska köerna och stärka patienters rätt att söka vård i hela landet.

2. Krislägesavtal. Skapa riktlinjer på regiongemensam nivå avseende kris, som tydliggör vilka rättigheter och skyldigheter som kan uppkomma, för att skyndsamt kunna utöka kapaciteten och anpassa vård.

3. Samverkan. I regioner med en etablerad samverkan kunde beslut fattas i nära dialog med privata vårdgivare. På så vis kunde hela vården organiseras mer flexibelt och nyttjas mer effektivt under pandemin, enligt Vårdföretagarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!