Nyköpingskillen Pontus Almqvist erbjöds nyligen ett lärlingskontrakt med IFK och tränar sedan två veckor med A-truppen. Mittfältaren, som trivs bäst på högerkanten, spelade förra säsongen med "Pekings" U17-trupp.

Mer spännande är hans nio månader hos Nike Academy som håller till på engelska fotbollsförbundets anläggning St George's Park i Burton upon Trent.

– Det började för ett år sedan då jag gjorde provträningar för Nike Academy i Stockholm. Sedan blev det ytterligare test i Holland innan jag blev antagen.

Hur var det att bo och leva som ett proffs?

– Det var jättebra sammanhållning med duktiga fotbollsspelare från hela världen. Jag tar med mig mycket erfarenhet därifrån. Man fick verkligen leva som ett proffs, Nike stod för allt och det var individuellt anpassat.

Hur var konkurrensen?

– Man måste hålla hög nivå hela tiden när man är där. Det är lite tuffare i England än här, men jag ska inte säga att det var mer egoistiskt för det.

Meningen är att akademien ska fostra blivande proffs och Pontus var hos Derby County och tränade med deras U23-trupp utan att det mynnade ut i kontraktskrivande.

IFK-spelaren sörjer inte över det.

17-åringen valde i stället att flytta tillbaka till Norrköping.

– Jag har varit här i två veckor nu och det känns skönt att vara inne i det nu. Jag har fullt fokus på fotbollen och hoppas kunna slå mig in i A-laget nästa år, säger talangen.

Lärlingsavtalet med IFK Norrköping gäller över säsongen 2017.