Idag inleds rättegången mot HP-hjälpen

Flera av de dömda vars domar vunnit laga kraft berörs dock inte.

27-åringens lägenhet visade sig vara en sambandscentral för avancerat fusk på högskoleprovet.

27-åringens lägenhet visade sig vara en sambandscentral för avancerat fusk på högskoleprovet.

Foto: Polisen förundersökningsprotokoll

Rättsprocessen2020-01-20 06:45

Nästan exakt på dagen ett år efter att domen i tingrätten föll, tas rättegången om i Norrköpings tingsrätt, där de huvudåtalade, som av åklagare framställts som drivande av HP-hjälpen på nytt ska få sin sak prövad i tingsrätten efter att förre lagmannen ansetts jävig.

Den här rättegången kommer att handla om de personer som överklagade sina domar till hovrätten. Det är ett mål., som oavsett utgång kommer att gå till historien.

Inte bara förre domaren och lagmannen har bytts ut. Även åklagarna från Ekobrottsmyndigheten är nya. Under året som gått sedan dom föll har, förutom beslutet att tingsrättsförhandlingen ska tas om, framförallt den huvudåtalade 27-åringen kritiserat på vilket sätt åklagarna har fått tillgång till bevismaterial. Och att försvaret inte fått tagit del av allt material.

– Jag känner mig förd bakom ljuset och undrar vad som hade hänt om inte jag själv letat så djupt efter material som jag anser att polis och åklagare gömt undan, säger den 27-åriga mannen.

Åklagaren å sin sida har återkallat viss bevisning, men menar att det varken rör sig om bevisning som omfattas av beslagsförbud eller bevisning som framkommit i strid med efterforskningsförbudet.

I torsdags beslutade tingsrätten att anmälan  mot åklagaren ska lämnas utan bifall. 

En av de åtalades advokat, Carla Pantzar, menar dock att tidigare bevisuppgifter som framkom under den första tingsrättsförhandlingen är av så allvarlig karaktär att det inte går att bortse från skadan i den nya förhandlingen.

Det var under högskoleprovet i april 2018 som polis och ekobrottsmyndighet slog till mot den sambandscentral varifrån de rätta svaren förmedlades till de provtagare som betalt stora summor för att få ett visst resultat på provet. 27-åringen som var provledare fick innan provet tillgång till frågorna, som fotades av och skickades till sambandscentralen och svaren kunde därefter läsas upp för provtagarna genom avancerade hörsnäckor.

27-åringen dömdes i den nu återkallade tingsrättsdomen till fängelse i sex år för bland annat grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Hans yngre broder till fängelse i fem år för bland annat grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Pappan dömdes till fängelse i ett år och sex månader för medhjälp till osann försäkran vid 23 tillfällen. Den 22-årige mannen som bland annat grävde ner miljonbelopp dömdes till fängelse i tre år och sex månader.döms för bland annat grovt bokföringsbrott. 

För ett år sedan avslutades tingsrättförhandlingen, då I Linköping, idag tas den om på nytt i Norrköpings tingsrätt.
För ett år sedan avslutades tingsrättförhandlingen, då I Linköping, idag tas den om på nytt i Norrköpings tingsrätt.
Detta har hänt
Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!