För drygt ett år sedan inledde Hyresbostäder en omfattande renovering av kvarteret Granen på S:t Persgatan. Idén: att skapa trygga och tillgängliga bostäder för seniorer. Nu är det inflyttningsdags.
Totalt är det 120 lägenheter i huslängan mitt emot S:t Persgatans träffpunkt som successivt anpassas för 65-plussare.
– Det är ett boende för de som är 65 år eller äldre. Den som skriver kontrakt måste ha fyllt 65 år, och man får inte ha några hemmavarande barn boendes. Meningen är att det ska vara tillgängligt, så det är lätt att komma in med rullatorer, säger Jonas Klevesand, Botorgschef vid Hyresbostäder.
– Vi har närheten till Granens äldreboende och deras träffpunkt, och där kan man gå och äta lunch om man skulle vilja det, och vara med deras aktiviteter.
När renoveringen inleddes evakuerades alla som tidigare bott i huslängan. Bara de som är i 60-årsåldern får flytta tillbaka. Ett 40-tal hade åldern inne och har valt att bo kvar. De yngre, varav många ungdomar bodde i ettorna, har fått ersättningslägenheter.
Den första trappuppgången, där nu några visningslägenheter visats för intresserade, är redan fullbokad och inflyttningsklar. Nu ligger flera lediga ettor, med samma planlösning, i nästa trappuppgång, ute för inflyttning 1 mars.
Den 1 augusti ska inflyttning vara klar i alla uppgångar.
I husen finns bara ettor och tvåor. Ettorna som är på 34 kvadratmeter kostar 5009 kronor i månaden och tvåorna på 62 kvadratmeter kostar 7347 kronor i månaden. Tvåorna har inglasade balkonger.
75 procent av lägenheterna lottas ut på Hyresbostäders bolotto, utan köpoäng.
En 89-årig kvinna som tittade på tvårumslägenheten säger att hon skulle vilja flytta hit, eftersom hon ofta besöker Granen, men att hon inte vet om hon orkar flytta.
Suad, 70, som bott i tjugo år hos Hyresbostäder vill flytta till en mindre lägenhet och har anmält intresse för en tvåa.
Ella och Karl Sohlberg, båda 80+, tittade också på tvåan, men var nog inne på att den var för liten för dem.
– Vi har trappat ned från villa till en stor lägenhet och nu är det nästa steg till en lite mindre lägenhet, men det här känns för litet, säger Ella Sohlberg.
– Vi står och funderar på vad vi måste göra oss av med.
De vill gärna bo i ett tryggt boende, "vi är i den åldern".
– Man funderar lite framåt: vad händer och vad orkar vi med? Ska vi ta mer hjälp eller ska vi fortsätta klara av det själva?