Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vi överför vårt livsmönster...

Människors ohälsosamma livsstil med mindre motion och mer mat gör även hunden sjuk. Allt fler drabbas nu av cancer.

Fysisk aktivitet. Ett sätt att minska risken för cancer.

Fysisk aktivitet. Ett sätt att minska risken för cancer.

Foto: Hasse Holmberg/TT

HUSDJUR2017-03-19 16:00

Människans livsstil överförs på hunden – rör man mindre på sig gör även hunden det. Men det är inte bara livsstilen som överförs, utan i en förlängning även sjukdomar. Enligt Agria Djurförsäkring är hundar det sällskapsdjur som drabbas mest av tumörer och kurvan går stadigt uppåt.

Under fem år har mer än 55 000 hundar behandlats i hela landet, varav minst 2 500 i Östergötland. Hudtumör är den allra vanligaste cancerformen som slår brett mot alla raser oavsett kön, och står för 45 procent av alla cancerfall. Bland äldre hundar över fem år syns en radikal ökning av alla typer av cancerformer. En orsak till ökningen är de osunda vanor som vi människor anpassar hundens liv efter, men också högre kvalitet på djursjukvården som leder till att hundar lever längre och hinner utveckla tumörer i högre utsträckning.

– Jag tror att många känner igen sig i bilden av att äta för mycket, och inte alltid den mest hälsosamma maten, i kombination med för lite motion. Det är exakt det livsmönster som vi omedvetet överför till våra hundar och leder till att de får samma sjukdomar som vi, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur på försäkringsbolaget.

Hudtumörer kan variera i utseende och sjukdomsgrad. Elakartade tumörer är ofta hårlösa eller såriga och växer i olika grad. En del växer långsamt, andra snabbt och sprider sig. Godartade tumörer är ofta vårtor, fettknölar eller talgkörtelinflammationer.

Lotta Möller, veterinär på Agria, betonar vikten av att hudförändringar hanteras på rätt sätt:

– Misstänker veterinären att en förändring är elakartad tas ett cellprov före operationen. Med mera fakta om vilken typ av tumör det gäller kan det bättre avgöras hur mycket av området runt förändringen som ska opereras bort och om behandlingen behöver kompletteras.

För misstänka cancerfall finns i dag modern teknik som magnetkameror, datortomografi och endoskopi tillgängligt på de större djursjukhusen. De flesta tumörer avlägsnas med ett kirurgiskt ingrepp. Strålning och behandling med cytostatika är andra behandlingsmetoder som kan förekomma.

Prognosen har en stor variation beroende på vilken typ av hudcancer det handlar om. Men precis som för människor ökar chansen att blir återställd ju tidigare tumören upptäcks.

– Ta för vana att känna igenom hundens kropp, och kontakta veterinär om något känns onormalt, rekommenderar Lotta Möller.

Vanligaste cancerdiagnoserna på hund:

1) Hudcancer - står för 45 % av cancerfallen

2) Juvertumör - står för 22 % av cancerfallen och drabbar främst tikar

3) Testikelcancer – 3 %

4) Tumör i tandköttet/ epulider – 2 %

5) Blodcancer eller leukemi – 1,7 %

Källa: Agria

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!