Bland cirka 3000 inskickade, från början anonyma, bilder och videoinslag av 200 fotografer ska det väljas ut vinnare i 18 klasser.

De mest prestigefyllda klasserna är "Årets Fotograf" och "Årets Bild".

Resultatet av helgens juryarbete presenteras 16 mars i Jönköping.

Artikelbild

| Förutom Mia karlsvärd ingår Jan Håkan Dahlström, Katinka Hustad från Oslo samt Linda Kastrup, Köpenhamn i Årets Bild juryn.

En av de fyra i juryn är Mia Karlsvärd, som sedan tidigare har en lång karriär bakom sig som pressfotograf på Östgöta Correspondenten.

Vad är en bra bild?

– Det är så svårt att svara på. Man ser och känner det bara instinktivt. Du vet det när du ser bilden. I juryarbetet kommer vi nog inte att vara särskilt oense.

Hur ser pressbildens status ut idag?
Artikelbild

| "Jag har inte en aning om vem som tagit bilderna när vi bedömer dem. Det får vi veta först när vi bestämt vinnarna" säger Mia Karlsvärd.

– Det har varit en jobbig tid. Många fast anställda fotografer har sagts upp. Kanske har det vänt upp igen, Göteborgs-Posten har precis anställt fyra nya fotografer igen för att få fler prenumeranter och på så sätt få högre intäkter.

Finns det någon skillnad på manligt och kvinnligt bildspråk?

– Nej, lika lite skillnad som på hur män och kvinnor skriver. Det handlar mer om individ än om kön.

Hur ser du på konkurrensen mellan tidningar och sociala medier?

– Det finns många duktiga visuella kreatörer som kan publicera sig i realtid på nätet. Mediehusen måste tänka om. Jag vill se mer arbeten innan saker ska ske och när det ändå har hänt vill jag ha en genomarbetad analys om varför det hände. Många mediehus är för grunda. Jag vill få veta det jag själv inte kan nog om. Genomarbetad journalistik är ett vinnande koncept.