På tisdagen, under Stadsbibliotekets 100-årsjubileum, var det han som stod för kvällens författarföredrag i Mellanrummet på biblioteket.

Det var fullsatt på åhörarplats och många skrattade igenkännande när Norrköpingssonen och uppskattade historieberättaren Magnus Höjer berättade om sin uppväxt på Såpkullen, och lokala profiler och kända människor han träffat genom åren.

– Det är inte alltid de berömda människorna som lämnar det största intrycket efter sig, sa Magnus Höjer och mindes ett tv-reportage på 1980-talet om en 75-årig kvinna, som först i den höga åldern blivit myndigförklarad efter 40 år på institution och kom till posten i Skarphagen för att första gången i sitt liv hämta ut pengar.

Magnus Höjer har, ensam eller tillsammans med andra, skrivit nio böcker, böcker med lokalprägel. En av dem heter Berömda från Norrköping.

Han berättade hur han haft nytta av alla intervjuer som han sparat, som med fotbollslegenden Gunnar Nordahl, enligt Höjer världens snällaste, som skrev autografer i timmar, och piggade upp griniga gubbar på ett äldreboende i Åby med gamla fotbollshistorier.

Magnus Höjer var sportreporter på Folkbladet i åtta år, 1971 till 1979, innan han började på Östnytt.

Han minns hur statsminister Olof Palme i mitten av 1970-talet kom upp på dåvarande redaktionen i Ektorp och lämnade kommunalråd, LO-folk och livvakter bakom sig för att stänga in sig med grabbarna på sportredaktionen och snacka med dem.

Läs mer i onsdagstidningen.