Vi hade nyss en maj månad som var den varmaste sedan åtminstone 1944 när det gäller trakten runt Norrköping (det var startåret för mätningarna). Samtidigt kom det endast några få millimeter regn i Norrköpingstrakten under denna tid så torkan var påtaglig och blev också problematisk för många lantbrukare.
Samma visa var det för 100 år sedan – En torr maj hade lett till problem för lantbrukarna i en tid då det fortfarande kunde spela stor roll hur skörden slog när det gällde det allmänna livsmedelsläget (en relativt måttlig höjning av spannmålspriset slog hårt mot de fattigare i en tid av ransoneringar och världskrig). Men så kom äntligen regnet en bit in i juni. Östergötlands Folkblad (ÖF) skriver: "Ett sedan månader efterlängtat rikligt regn föll under gårdagen samt sistlidne natt över trakten av Norrköping och för övrigt över större delen av länet.". Artikeln fortsätter: "En framstående lantbrukare, med vilken vi idag på morgonen hade ett samtal, yttrade med mycken tillfredsställelse, att regnet varit tillräckligt att ge rotblöta åt växtligheten å lättare jord. Vårsäden (...) kan nu anses räddad". Inget nytt under solen så långt alltså.
Beroende av vädret var knappast Finspongs metallverk som vid den här tiden gick som på räls. Man beslutar på en bolagsstämma i juni 1918 att öka aktiekapitalet: "På extra bolagsstämma med Finspongs metallverksaktiebolag på fredagen beslöts en ökning av aktiekapitalet från 5 600 000 till 10 400 000 kronor". Det är som synes ingen småskuren snålhöjning vi snackar här: man klippte till med nära nog en fördubbling av aktiekapitalet
Vi läser då och då i våra dagar om oprovocerat våld som till synes drabbar urskillningslöst på gator och torg. Även här hittar man klara paralleller till år 1918: ÖF berättar under rubriken "Svårt övervåld" om en händelse i norra Risinge: "Då lantbrukaren Frans Fredriksson, Böckan, Bottorp, i söndags skulle gå och se till några kreatur, mötte han sin granne som utan ordväxling och, så vitt Fredriksson har sig bekant, omotiverat, tilldelade F ett slag mitt i ansiktet så kraftigt att han föll till marken.". Tidningen konstaterar att åtal förmodligen kommer att följa: "Huruvida det får anses som en förmildrande omständighet att motboken nyss använts är föga troligt. I stället skulle motboken tagas ifrån dylika individer som låter bärsärkalynnet taga sig sådana uttryck.".
I Risinge var det en besvärlig junimånad på många sätt. Trakten hade nämligen drabbats av en lång räcka av stölder och inbrott, det stals allt från reda pengar till metallager och vagnsmuttrar av mässing som skruvades bort från åkvagnar. Om det var samma liga förtäljer inte historien men den i senare delen av juni kunde ÖF rapportera att en tjuvliga nu infångats i Risinge som åtminstone stått för en inbrottsstöld i Rejmyre samma månad.
Det hela verkar ha varit en spännande historia där flera inkallade polismän gav sig ut på spaning i Häradstorpsskogen efter ett tips. "När polismannen Herman på natten nådde en obebodd kolarekoja, anträffades där fyra manspersoner, vilka med användande av de vid Rejmyre stulna filtarna rett sig nattläger." Det visade sig vara ett brokigt sällskap med rötter i Sunne, Kiruna, Göteborg och så en född i Östra Husby. Samtliga erkände Rejmyrestölden samt flera andra inbrott.
De fyra häktades av lagens långa arm som denna gång alltså sträckt sig ända in i de djupa skogarna för att hitta sitt byte.