Det är länsstyrelsen i Östergötland som arrangerar natur- och kulturguidningar runt om i Östergötland. Den här gången gällde det järnålders- och bronsålderslämningar i Tåby och drygt 40 personer deltog i guidningen.
Så här säger naturvårdschefen Mikael Norén om guidningarna:
– Jag ser dem som en fantastisk möjlighet för invånarna att tillsammans med andra och över generationsgränserna bekanta sig med och lära mer om det som hela tiden finns runt omkring där vi bor. Stora upplevelser och fantastiska berättelser finns ofta närmare än man tror.
Som guider den här gången fungerade kulturguiden Markus Lindberg och naturguiden Lars Frölich.
– Jag är alltså den som är kulturell och Lars är naturlig, förklarade Markus Lindberg före guidningen. Fast vi har en tendens att lägga oss i varandras områden, bara så ni vet...
Besökarna fick lära sig mycket om både järnålderslämningarna, det vill säga år 500 före Kristus till 1 050 efter Kristus, bronsåldern som var ännu tidigare samt den natur, med olika växter, blommor och träd som omgärdar lämningarna, i form av bland annat ett gravfält, skålgropar, stensträngar, skärvstenshögar och boplatslämningar.
På det här fältet finns både stora, stenbelagda bronsåldersgravar, som troligen rymmer en hel släkt, till enstaka, resta stenar som härrör från järnåldern.
– Under sådana stenar ryms troligen ingen grav utan stenen är bara uppsatt som minne efter någon som dött någon annanstans, förklarade Markus Lindberg. Kanske när han var ute och fiskade strömming och drunknade och kom aldrig mer hem. Och då vill man ändå ha ett gravmonument, även om man inte har någon kropp att begrava.
– Men gravstenar från järnåldern har ingen text, till skillnad mot senare uppställda runstenar. Så när det gäller gravminnen från järnåldern har vi alltså ingen information om vem stenen rests för.
Markus fick frågan om man hittar några saker i järnåldersgravarna, när man gräver ut dem?
– Hittar man hantverksgrejor, är det ofta läderrelaterat, exempelvis speciella knivar som man skar läder med och man hittar också olika järnprylar. Så det kan ha varit så att man exporterade läder ner till Rom och fick då olika lyxvaror i retur.
Är det fler sådana här guidningar inbokade framöver?
– Ja, det är flera och bland annat ska vi den 3 augusti ha en guidning ”hemma hos hertig Johan”, det vill säga vid den slottsruin från 1600-talet som heter Johannisborg och som ligger i Norrköping.
soren.bostrom@folkbladet.se