Inför att lagen om valfrihetssystem, LOV, ska införas i hemtjänsten i början av 2018 arbetar vård- och omsorgskontoret med att ta fram en ersättningsmodell för hemtjänsten, en modell som ska vara likvärdig för både privata aktörer och kommunen.
Kommunfullmäktige i Norrköping tog i januari beslut om att konkurrensutsätta hemtjänsten enligt LOV. Det innebär att den enskilda hemtjänsttagaren vid införandet kan välja mellan kommunal hemtjänst eller hemtjänst från något auktoriserat privat företag.
– Att få kontroll på kostnadsfördelningen har länge varit efterfrågat från politiken och nödvändigt oavsett om vi inför LOV eller inte. För att få relevanta ersättningsnivåer är det absolut nödvändigt. Det är grunden för att LOV inte ska bli kostnadsdrivande, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
I dag har man en grov schablontid för olika insatser, där också kringtid för administration och förflyttning mellan brukarna ingår. När kommunen ska börja lägga ut uppdrag på privata aktörer måste det vara klart vilken ersättning utföraren ska ha, för vilka insatser.
Tiden som ligger i datorsystemet ska delas upp i flera delar så att det tydligt redovisas hur lång tid varje del tar. Personalen kommer att se sin förflyttningstid i schemat.
– Det blir tydligare för våra medarbetare vad som är transporttiden. Det har varit ett stressmoment många gånger, att det inte har framgått, så det här är även en arbetsmiljöförbättring för våra medarbetare, säger vård- och omsorgsdirektör Magnus Johansson.
Alla hemtjänstärenden följs nu upp, genom att biståndshandläggaren träffar den enskilda och diskuterar behov och insatser.
– Alla hemtjänsttagare får sin faktiska tid biståndsbedömd, det behov du har, säger Magnus Johansson.
– Vi utgår givetvis från en schablon som gäller för alla, vi måste ha en bas att utgå från, sedan blir det en individuell prövning.
Hemtjänstpersonalen kommer generellt sett att vara på plats under lika lång tid som tidigare, enligt Johansson.
För att ha kontroll på att hemtjänsttagarna får den tid de har rätt till och att de privata utförarna har utfört den tiden som de ska utföra och får betalt för måste man börja mäta den faktiska tiden, säger han.
Sedan i maj har man på tre enheter testat att hemtjänstpersonalen med mobiltelefon scannar av en klisterremsa innanför dörren hos hemtjänsttagaren och på så sätt registerar när de kommer och när de går. Något som nu ska införas för alla.
Tätare uppföljningar på individnivå av handläggare är också det en kvalitetshöjning, menar Johansson.