Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skarpt larm om missil

Söndag och andra dagen på semestern på Hawaii, Markus Korhonen går en morgonpromenad på stranden och tittar på soluppgången när meddelandet som kunde förändrat allt dyker upp i hans mobil – "Kärnvapenmissiler på väg mot Hawaii ta skydd detta är inte ett test."

Skarpt läge. Meddelandet som gick ut i allas mobitelefoner varnade för en kärnvapenattack och var tydligt med att det inte var ett test.

Skarpt läge. Meddelandet som gick ut i allas mobitelefoner varnade för en kärnvapenattack och var tydligt med att det inte var ett test.

Foto:

HAWAII2018-01-15 10:38

– Vi tar oss till kompisens föräldrars hus, människor är upprörda, gråter, vi tror ju alla att missilen är på väg, säger Norrköpingsbon Markus Korhonen.

Och så försöker han ringa sambon som är kvar i Sverige, men hon svarar inte.

– Så här efteråt kanske det var tur, tänk om jag slängt ur mig ett sista farväl, det var många som gjorde det, säger Markus Korhonen.

I 40 minuter väntade de på attacken, utan att egentligen veta var och hur de på bästa sätt skulle skydda sig. Om det ens gick att skydda sig mot en kärnvapenattack.

– Vi såg skolklasser som jagades ner i källare utan belysning och vi fick inte tag i någon som visste vart vi skulle ta vägen. Det fanns ingen som helst organiserad säkerhet och det är nog något som myndigheterna kommer att få ta tag i nu, säger Markus Korhonen.

Alla tänkte väl att nu har Nordkorea avfyrat en missil på riktigt mot USA och det var just med tanke på Nordkorea som man förra året satt upp de nya varningssystemen och återinförde tester. I december var det första gången sedan kalla kriget som varningssignalen testades.

Men nu var det på allvar, det var i alla fall vad alla trodde i 40 minuter. Sedan kom ett nytt meddelande.

– Vi fick ett nytt meddelande i mobilen och i medier och på vägskyltar dementerades attacken, inte som ett test utan som ett misstag, säger Markus Korhonen.

Det skulle visa sig att det var en person som arbetade med systemet som tryckt på "fel" knapp.

–  Under de 40 minuter skulle någon av världens ledare kunnat tycka på sina "röda knappar". Det var nog hårfint att Donald Trump inte tryckte på sin knapp, hur nära det var lär vi nog aldrig få reda på, säger Markus Korhonen.

Ett dygn efteråt har Markus inte riktigt insett konsekvenserna av larmet, under de minuter larmet gällde hann det fara många tankar genom hans huvud. Tankar på hur det skulle gå för sambon och barnen utan honom, att han aldrig mer skulle få hålla om dem och han fylldes med en oändlig sorg, rädsla, ilska, uppgivenhet och tacksamhet.

– Efteråt handlade det om att så fort som möjligt "ta oss upp på hästen igen" och fortsätta dagen som planerat. Vi åkte och tittade på 15 meter höga vågor och kände moder jords krafter. Det är så vi tar oss vidare. Och genom att skämta. Alla dagar som är missilfria är bra dagar, säger Markus Korhonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om