Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Härd från 1880-talet har renoverats

Lancashirehärden som användes på 1880-talet har renoverats och är i brukbart skick. Det är en av nyheterna som presenteras på Smedjans dag i Hävla.




Leif Sundeblad guidar som vanligt inne i smedjan under Smedjans dag i Hävla.

Leif Sundeblad guidar som vanligt inne i smedjan under Smedjans dag i Hävla.

Foto: Börje Gavér

HÄVLA2019-08-21 16:35

På lördag anordnas Smedjans dag. Det är en tradition som har pågått sedan början av 1980-talet och funnits i nuvarande form sedan början av 2000-talet.

Flertalet renoveringar har gjorts vid Häfla hammarsmedja de senaste åren.

– Vi har renoverat klart Lancashirehärden under sommaren. Den användes i Hävla i slutet av 1800-talet. Det enda vi har kvar nu är gnisterhuset, sedan kan vi göra smidbart järn. Vi har hållit på med olika renoveringar i nio år och räknar med att vara helt klara nästa år, säger Leif Sundeblad, ordförande i stiftelsen Häfla Hammarsmedja.

Hans roll under Smedjans dag i helgen är att guida i smedjan och han har dessutom en berättarhörna.

– Såg, spånhyvel och vattenhjul kör vi i helgen. Vi visar hur man flottar timmer, gör takspån och växtfärgning. I ett hus har vi samlat snickarverktyg som har lokal förankring.

Områdets bostäder visas upp och kolbullar bakas.

– Det har vi hållit på med sedan 1982, när smedjan var 300 år gammal, berättar Leif Sundeblad.

En hel del besökare brukar komma till Smedjans dag i Hävla varje år.

– Besöksantalet ligger vanligtvis runt 1 500 personer under dagen. Det är en familjeupplevelse, för många är det en återvändarträff. Stiftelsens målsättning är att bevara smedjan och kunna visa upp den för allmänheten, konstaterar Leif Sundeblad.

När verksamheten vid Häfla Övre Bruk upphörde 1924 låstes smedjan och allt lämnades. Därför finns allt kvar, härdar, hammare, verktyg, med mera, vilket gör Häfla Hammarsmedja till en unik industrianläggning från 1920-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om