Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här blir det andra bullar

Timmerflottning, göra kolbullar, spånhyvling och historik om Hävla. Under Smedjans dag får besökarna en inblick i hur det var när produktionen gick för högtryck.

Per-Olof Karlsson visar upp Hävlas historik för Tord Gustafsson i sin berättarhörna.

Per-Olof Karlsson visar upp Hävlas historik för Tord Gustafsson i sin berättarhörna.

Foto: Magnus Johansson

HÄVLA2009-08-24 03:00
Stiftelsen Häfla Hammarsmedja startade denna dag för cirka 20 år sedan och den har växt ut till ett stort arrangemang där allting visas upp.- Vi brukar ha runt 1 500 besökare. Vi har även guidningar under sommaren som lockar mellan 3 500 och 4 000 personer, berättar Leif Sundeblad i Stiftelsen Häfla Hammarsmedja.Han påpekar att hela miljön är bevarad och att all utveckling skett på andra ställen i närheten.- Det unika är att när arbetsproduktionen stängde 1924 lämnades bara allting. Det innebär att allting som finns här var med i produktionen.Visa helheten
Besökarna får se hur det går till att göra kolbullar, flotta timmer, spånhyvla, träsnideri och dessutom gjordes flera guidningar i smedjan och i smedjebostäderna.- Vi vill visa helheten i vad som försiggick här. Under 1700-talet var Sverige, tillsammans med Ryssland, världens främsta järnexportör.Hävlabon Per-Olof Karlsson har under flera års tid samlat ihop historiskt material om bygden. Detta material växer för varje dag. Han fanns på plats med en diger utställning som lockade många intresserade.- Det är en sammanställning från 1268 och fram till nutid. Alla torp finns med, smedjor och människor. Det är en hel del gamla bilder, säger Per-Olof Karlsson.Han brukar visa upp detta varje år i form av en historisk berättarhörna.- Jag är född här och har hållit på med den här sammanställningen sedan 2002, säger Per-Olof Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om