– Ja, det var chockartat. När pappa förklarade att vi tre delägare var tvungna att vara här en viss tid, då trodde jag det var revisorn som var på väg med någon fundering eftersom vi har bokslut på fredag, berättar Tina Englund och skrattar.
Inte blev hon klokare av att diverse företagare från kommunen, kommunfullmäktiges ordförande Berit Martinsson och tidningen dök upp i Hävla runt lunchtid på måndagen.
– Nej, verkligen inte. Per-Erik Störe känner jag igen. Min första tanke var att; Jaha, nu har pappa köpt Garageportexperten (företaget som Störe var med och grundade, reds.anm).
Men så var alltså inte fallet.
Istället var det intresseföreningen Företagarna i Finspång som ville prisa Easy Mover Rejmyre maskin AB som Årets företagare i Finspång 2018.
1982 startade P-G Englund företaget efter att ha gått och funderat på hur man skulle kunna flytta tunga saker och maskiner på ett enklare sätt.
– På den tiden arbetade jag på Scania buss i Katrineholm som produktionsteknisk chef. Där flyttade vi bussar för hand och då kom jag på idén om en Easy Mover och byggde en prototyp som fungerade bra. Efter en tid fick jag patent och när Tetra Pak kom in i bilden började det snurra på rejält, förklarar P-G Englund.
Ena dottern, Tina, började arbeta i företaget för cirka 20 år sedan. 2006 överlät P-G bolaget till döttrarna Tina och Malin Englund Tjerring samt Fredrik Nilsson.
– Syrran och jag äger lika mycket och Fredrik har också en del. Jag sköter det vardagliga "bestämmandet" och de andra är med när det handlar om stora strategiska beslut, säger Tina Englund.
Företagets lokaler, som ligger i direkt närhet av Häfla Bruk, är inte direkt enkla att hitta om man inte vet om var de ligger. Att det finns ett framgångsrikt företag i det röda något slitna huset kan till en början vara svårt att förstå. Omsättningen brukar hamna på 23-24 miljoner kronor per år och varje år tillverkas cirka 1 000 Easy Mover.
– Montering, produktutveckling och kundanpassning sker här. I början handlade det bara om trycklyft för att driva Easy Mover, sedan tillkom batteri-och eldrift, berättar P-G Englund.
90 procent av tillverkningen går på export till länder som USA, Frankrike, Kina, Australien och Sydkorea.
– Vi är också på gång med Indien. Inom ett par år hoppas vi exportera även dit, fortsätter Tina Englund som med stolthet tog emot blommorna, tavlan och det fina hederspriset med Årets företagare 2018 ingraverat.