Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Akut insats i Hävla

Just nu pågår en akut arbetsinsats i Häfla Hammarsmedja. Det handlar om att försöka rädda en gammal hammare, innan den förstörs av tidens tand.

Smälthammaren idag. Så här ser hammaren i Häfla hammarsmedja ut idag, men en hel del renoveringsjobb återstår.

Smälthammaren idag. Så här ser hammaren i Häfla hammarsmedja ut idag, men en hel del renoveringsjobb återstår.

Foto: Leif Sundeblad

HÄVLA2018-05-27 07:15

– Det är vår så kallade räckhammare, som vi försöker rädda och vi håller just nu på att renovera den, berättar Leif Sundeblad, ordförande i stiftelsen Häfla Hammarsmedja.

– Och det unika med den här hammaren är att den är den sista kvarvarande hammaren av sitt slag i Sverige, av de troligen cirka 500 räckhammare som fanns en gång i tiden. Alla andra räckhammare är uppruttna, utom den vi har här i Hävla.

I vilket skick är räckhammaren idag?

– Den är inte i bra skick, utan behöver omvårdnad och den renoveringen har vi börjat med nu och kommer att fortsätta med i sommar.

Hur gammal är hammaren?

– Räckhammaren är troligen från 1799, det vill säga ännu äldre än den smälthammare, som vi tidigare renoverat inne i smedjan. Även räckhammaren finns inne i smedjan och den användes till att smida ut plattstål och den användes över huvudtaget till att smida i. Och den användes innan man fick valsverk senare under 1800-talet.

Vad har ni för material till renoveringen?

– Vi har fått virke, väldigt grova timmerstockar av furu, från Frängsäters gård.

– Det är cirka 300 år gamla furustockar, som vi nu ska använda och det är lite unikt att få den möjligheten.

Hur ser ekonomin ut angående renoveringen av räckhammaren?

– Vi har tidigare fått beviljat ett bidrag på 250 000 kronor, men den här renoveringen av hammaren, kostar cirka 400 000 kronor. Vi har ännu inte fått något beslut i år på ytterligare bidrag, men vi känner att vi ändå måste sätta igång och även slutföra renoveringen av räckhammaren.

– Det är helt enkelt vårt ansvar att försöka bevara den här hammaren, som är den sista kvarvarande som finns kvar av sitt slag i hela Sverige, så vi hoppas förstås få hjälp från länsstyrelsen i det här bevarande-arbetet.

Vad gäller för den kommande turistsäsongen?

– Mellan den 23 juni och 12 augusti, kommer vi att ha dagliga guidningar av smedjan, säger Leif Sundeblad från stiftelsen Häfla Hammarsmedja. Men redan nu har vi startat med visningar, som är förhandsbeställda och då handlar det om typ hembygdsföreningar och pensionärsföreningar och då brukar jag och Torbjörn Zimmerman bytas om och guida grupperna.

– Men för allmänheten öppnar vi smedjan den 23 juni och håller på fram till 12 augusti, med dagliga guidningar. Dessutom, tillägger Leif Sundeblad, kommer vi som vanligt att arrangera Smedjans dag, och det blir lördagen den 25 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om