Ovannämnde Nisse är den som flest gånger lyckats komma fram till radioprogrammet som blivit en institution - "Ring så spelar vi".
- Tolv gånger. Det var oavsiktligt, faktiskt. Men han hade väl förmågan att begära musik som telefonslussen tyckte om. Fast i dag skulle det nog inte gå när man har datorer som hjälper till att hålla reda på dem som ringer, tror programledaren som chattade live i etern med inringande lyssnare långt innan någon hört talas om interaktiva program.
Det var en septemberlördag 1969 som dåvarande musikproducenten vid Sveriges Radio Hasse Tellemar klev in i "Ring så spelar vi"-studion för att vikariera en månad för den ordinarie programledaren, tillika programmets upphovsman Lars Hamberg.
Efter premiären drygt ett år tidigare, då Hamberg mobiliserat vänner och bekanta att ringa under sändningen och önska en låt, hade programmet snabbt blivit populärt. Det var därför en ganska nervös Hasse Tellemar som utrustad med dotterns skolatlas och en kopp kaffe tog plats i studion för det som också skulle bli hans debut som programledare.
- Men det gick ju bra, konstaterar den före detta dansbandsmusikern, dragspelaren och kontrabasisten blygsamt.

<B>Geografikunnig</B>
Atlasen kunde han snart slå igen. Efter 40-talets flitiga turnerande då riket avverkats både på längden och tvären, var Hasse Tellemar väl förtrogen med varje avkroks geografiska belägenhet. Och tre års studier vid Musikaliska Akademien och elva års spelande med Thore Ehrlings orkester hade försett honom med en rejäl musikminnesbank. Dessutom hade han ju "oraklet i grammofonarkivet", Kjell Fröderberg, till "ovärderlig hjälp".
Hasse Tellemars sista och 841:a "Ring så spelar vi" sändes direkt både i radio och tv på nyårsafton 1988. Med bland annat tidigare nämnde Nisse Norman som inbjuden gäst.
- Han höll ett fint avskedstal för mig. Nisse var den verklige "Ring så spelar vi"-entusiasten. Fast sista gången fuskade han och kallade sig Axel Kvick i växeln. Men jag kände igen rösten direkt när han kom fram till mig, skrattar Hasse.

<span class="mr">Jobbar på bok
</span>Den trägne Nisse kommer med stor sannolikhet att ihågkommas med ett par rader i den bok som förhoppningsvis blir resultatet av de minnen som Hasse Tellemar är i färd med att samla ihop och skriva ner. Men han vill inte kalla det för memoarer.
- Det är för pretentiöst. Det handlar snarare om lite lättsamma nedslag i mitt musikant- och radioliv. Bland annat från den tid när jag gjorde "Musik under arbetet", där vi bjöd på levande musik från tre alternerande ensembler på förmiddagarna. Och "Refrängen", det största och längsta av de program jag producerat och vars amerikanska signaturmelodi Hasse Alfredson på fem minuter skrev en svensk text till. Överhuvudtaget ett potpurri av händelser och en del lustifikationer. Men vi får se. Det gäller att få ordning på alla lösa lappar också, påpekar den blivande författaren med en lätt suck.

<span class="mr">Vädret populärast
</span>Självklart har dagens "Ring så spelar vi" två trägna lyssnare i paret Tellemar.
- Vi sitter i köket med lilla radion och lyssnar samtidigt som vi äter frukost.
Hasse är mer än nöjd med hur efterträdarna Lisa Syrén och Lasse Swahn förvaltar arvet. Och det är fortfarande lika fascinerande att lyssna till dem som ringer in och ta del av den fascinerande bild av nutids-Sverige som man förmedlar.
- Det viktigaste är fortfarande att komma fram. Inte att man kan svaret på frågan. Och populäraste samtalsämnet är fortfarande vädret, konstaterar den förre programledaren och skrattar.
Även om rösten fortfarande bär - någon längtan tillbaka till etern finns inte. Men dragspelet hänger han gärna på sig, den pigge hedersmedlemmen i Stockholms Accordionklubb och Dragspelarnas riksförbund.
- Då och då är jag ute och pratar om radio och musik i bland annat pensionärsföreningar och då händer det att man vill ha lite underhållning också och det är roligt, tycker Hasse Tellemar.
För alla eventualiteters skulle kommer den motsträvige födelsedagsfiraren inte att vara hemma på födelsedagen.
- Fast vi reser inte så långt. Bara så att vi kommer bort en bit från Södertälje, deklarerar ortens tillsammans med Björn Borg mest kände ambassadör.