Katarina "Kicki" Ahlström använder sig av homeopati som behandlingsmetod när hon hemma i Hårtorp tar emot djur på sin mottagning. De homeopatiska medicinerna, eller medlen som hon kallar dem, är gjorda av växter och mineraler och ska hjälpa kroppen att självläka.
- Det går att behandla mycket, men de flesta djur som kommer hit har olika inflammationer, hudbesvär eller mentala besvär så som skotträdsla, säger Kicki.
Beroende av ägaren
Det som skiljer hennes metoder från en veterinärs är, enligt henne själv svårt att jämföra då homeopati grundar sig på att bota lika, vilket är motsatsen till traditionell medicin.
Kicki berättar att det är viktigare att se till symtomen än att utgå från vilken sjukdom det kan röra sig om.
På så sätt är hon beroende av hur bra ägaren känner sitt djur eftersom det är de som berättar hur djuret mår när de besöker henne. Alla medel som hon behandlar med kommer från naturen.
- Om man till exempel ska bota vårtor så finns det många olika medel som hjälper, men de används olika beroende på var vårtan sitter, om det kliar och hur snabbt den har växt.
- Mardrömmen är att någon ger grannen sitt medel för att bota samma sjukdom, då kanske det inte alls har någon effekt. Det är det som är utmanande med yrket, samma åtkomma betyder inte samma medel, säger hon.
På sin mottagning har hon över 500 av de vanligaste medlen och eftersom hon menar att man aldrig kan bli fullärd inom homeopati så spenderar hon ofta kvällarna i böcker om sjukdomar. I de olika medlen finns både växter och mineraler, exempelvis kalk, kisel och backsippa. De vanligaste djuren som behandlas på mottagningen är hundar, katter, hästar och höns, men Kicki har även behandlat bin med yngelröta. Många kunder besöker henne inför nyårsafton då deras hundar är rädda för smällare.
Förbjudet i USA
- Det går absolut att behandla olika trauman och mentala problem så som rädsla för åska eller raketer. Ett fall jag minns var en hund som var livrädd för åska låg och efter behandling sov utan att bry sig om vad som hände utomhus när det mullrade, säger Kicki.
Homeopatibehandling har från många kritiska håll beskrivits som en placeboeffekt, och i USA är det förbjudet att tillämpa metoden på djur. Men Kicki förstår inte kritiken.
- Det är en fördom att det skulle vara placebo. Det är ju i sådana fall människan som hoppas att djuret ska bli bra och det kan man inte föra över på djuret, och det är ju faktiskt djuret som behandlas, säger hon.
Alternativ
Maj-Britt och Alf Samuelsson besökte Kicki för första gången i maj. Deras 15-åriga tax Gina hade då gått till veterinären under ett år och eftersom hon led av en njursjukdom som gjorde att hon bland annat tappade päls, blev slö och kissade inne. Medicinen blev dyr och efter en tid valde Maj-Britt och Alf att gå till Kicki.
- Vi har allt förtroende för vår veterinär men medicinen är dyr och livslång. Efter en tid besökte vi Kicki för att prova någonting annat. Tidigare har vi försökt dra ner på medicinen men det har inte gått. Nu går Gina enbart på homeopatiska medel och är piggare än på länge, säger Alf.
- Redan efter en veckas behandling blev Gina bättre. Vi hoppas att hon ska fortsätta svara bra på homeopatiska medel och bli helt frisk för hon är en pigg femtonåring, säger Kicki.