På Arena Grosvad strömmar det in folk till O-Ringen som försvinner till alla möjliga platser på området. Bland allt folk kan ett vitt tält synas med en grön skylt med texten Orienteringsskola. Det är en plats för alla orienterare, nybörjare som erfarna.

– Vårt mål är att folk ska våga ta sig ut i skogen. Att detta blir folks startpunkt, folk som kanske inte är så vana vid orientering eller O-Ringen. De kan känna att de har någonstans att ta vägen när de kommer till arenan, förklarar Anna Håkansson, funktionsansvarig på Orienteringsskolan.

På orienteringsskolan kan man få hjälp med allt vad orientering och O-Ringen innebär. Från att ställa frågor till att få en genomgång av orienteringsteorin. Dock är den främsta aktiviteten inne i tältet, där man kan få testa på att orientera i miniformat.

Artikelbild

| Albin Ekestubbe, 10 år, var en av deltagarna på Orienteringsskolan. Han har tidigare orienterat lite, och var här för att testa sina kunskaper.

– Vi har en Legovärld som är 50 gånger 50 centimeter. Man står då stilla på en punkt och lär sig att förstå kartan och orienteringsvärlden. Sen har vi en större värld, 3x3 meter, där man går omkring i och testar att orientera på riktigt. Det är för att lära sig hela processen, förklara Anna Håkansson.

På de uppställda orienteringsplatserna i tältet övar Albin Ekestubbe, 10 år, på orientering. Han har tidigare lite erfarenhet men besöker tältet för en uppfräschning av sina kunskaper. Efter en stunds övning i tältet bestämmer sig Albin för att han vill ut i skogen och testa på orientering på riktigt.

– Det är häftigt att vara med här. Det är väldigt många som är med, det är inte bara en, förklarar han.