Tips-SM är Sveriges största tipstävling och lockar Stryktips-tippare över hela landet att mäta sina fotbollskunskaper mot varandra. Under sex veckor har de tävlat individuellt eller i lag och lämnat in veckans Stryktips med ett 64-raderssystem.

Av totalt 64 508 individuella deltagare hade tretton tippare kvalat in till den tuffa finalen på The Queens Head i Stockholm på torsdagen. På fjärde plats kom Lennart Forsberg från Finspång. Priset: En fotbollsresa till London.

– Det känns roligt! Jag hade inga stora förväntningar när jag åkte dit. Det var väl mest så att jag tyckte att det kunde vara trevligt att få följa med på en resa, säger han.

Artikelbild

– Sedan kan man ju vända på det och tycka att det var surt att komma utanför pallplats. Men det får man ta. Jag åkte dit på några årtal, skrattar han.

Finaltävlingen bestod av tretton frågor om engelsk fotbollshistoria. Men Lennart Forsberg hade inte pluggat på inför finalen.

– Nej, det kan man inte. Jag har varit intresserad av engelsk fotboll sedan jag var grabb. Det man kan det kan man.

Vilket lag ligger närmast ditt hjärta?

– IFK Norrköping naturligtvis, men i Premier League är det Crystal Palace som jag följt sedan jag var ung. Det var första matchen jag såg live i England 1972 och de fick stryk på två konstiga mål. Jag tyckte lite synd om dem.

Vilket är ditt bästa tips till alla tippare där ute?

– Helgardera alltid Preston. Dem har jag åkt dit på ganska många gånger, ha,ha.

Sveriges allra bästa Stryktippare blev Niklas Mårtensson från Gimo som också tog hem vinstpotten på 300 000 kronor. Segrare i lagtävlingen blev Bastuklubben från Gällivare.

Testa hur du karat dig i finalen! Här är några av de kluriga frågorna:

Vilken klubb var Gary Speeds första i Premier League?

1. Everton

X. Newcastle

2. Leeds

Hur många Premier League-titlar vann sir Alex Ferguson med Manchester United?

1. 9

X. 13

2. 15

Vem har gjort näst flest mål i Premier League?

1. Andy Cole

X. Thierry Henry

2. Wayne Rooney

Vilken målvakt har hållit nollan flest gånger i Premier League?

1. David James

X. Peter Schmeichel

2. Peter Cech

(Rätt svar: 2, X, 2, 2. Alla frågor hittar du här.)