Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så många får inte skydd av vaccinet

Årets influensavaccin fungerar dåligt, visar färska siffror från Stockholm. Bland dem som sökt sjukvård på grund av influensasymtom är skyddseffekten inte ens 30 procent.

Vaccination. Men den hjälper inte så bra...

Vaccination. Men den hjälper inte så bra...

Foto: TOBIAS RÖSTLUND / TT

Hälsa2017-01-09 11:35

Influensasäsongen är i gång igen efter helgerna och den väntas nå sin topp denna eller nästa vecka. Åtminstone i Stockholm.

Det säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting, till TT.

– Det har varit väldigt tungt på sjukhusen under storhelgerna. Många har varit lediga samtidigt som vi haft många sjuka.

Dessutom verkar det som att årets influensavaccin fungerar ovanligt dåligt, att döma av färska siffror från Smittskydd Stockholm. Bland dem som är 65 år eller äldre och som sökt sjukvård på grund av influensasymtom är skyddseffekten 28 procent. Och bland dem som har underliggande sjukdomar är den bara 24 procent, oavsett ålder. Det innebär att risken att drabbas av influensa som kräver sjukvård är 28 respektive 24 procent lägre om du är vaccinerad, jämfört med om du är ovaccinerad.

– Det säger alltså inget om hur skyddseffekten är totalt sett. Å andra sidan är det bland dem som söker sjukvård och som riskerar att bli svårt sjuka som skyddseffekten behöver vara så bra som möjligt, säger Åke Örtqvist.

Statistiken bygger på 1 234 laboratorieverifierade fall, och siffror från Finland visar på liknande effekt, säger han.

På grund av den dåliga skyddseffekten uppmanar Smittskydd Stockholm nu läkarna att vara frikostiga med influensaläkemedlet Tamiflu till riskgrupper med influensalik sjukdom, oavsett om patienten är vaccinerad eller inte.

– Om antivirusbehandling sätts in tidigt i förloppet minskar risken för svår sjukdom, samtidigt som antalet sjukdagar minskar. Smittsamheten blir också lägre, säger Åke Örtqvist.

Men trots att effekten är dålig tycker Örtqvist att landstingens vaccinationskampanjer är mödan värd.

– Vissa år skyddar vaccinet bättre än andra. Men en skyddseffekt på 30 procent innebär ändå att var tredje inte drabbas av sjukdom, samtidigt som vi vet att det finns en överdödlighet på grund av influensan. Varje år dör mellan 3 000 och 4 000 svenskar som inte hade dött annars, säger han. (TT)

Luftburet virus

Influensa är en virussjukdom som är vanligast i Sverige under vinterhalvåret.

Eftersom viruset är mycket smittsamt och förändras från år till år, är det svårt att undvika spridning.

En person är smittsam redan ett dygn innan symtomen bryter ut, så man kan vara smittbärare utan att veta om det.

Viruset är luftburet och man smittas via andningen. Smittrisken är större inomhus än utomhus.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om