Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Många har förhöjda värden"

De flesta östgötar har minst en ohälsosam levnadsvana. Det visar en ny rapport från Region Östergötland.

Ohälsosamma matvanor och låg fysisk aktivitet är några av de riskfaktorer som lyfts upp i Region Östergötlands nya rapport.

Ohälsosamma matvanor och låg fysisk aktivitet är några av de riskfaktorer som lyfts upp i Region Östergötlands nya rapport.

Foto: Christine Olsson/TT

Hälsa2018-12-30 14:00

Landstinget genomförde 2012-2015, 6 000 riktade hälsosamtal med syfte att främja hälsa och förebygga insjuknande i hjärt- och kärlsjukdom.

Nu presenterar Region Östergötland en rapport utifrån dessa samtal.

Där konstateras att de flesta östgötar har minst en ohälsosam levnadsvana.

– Majoriteten av deltagarna skattar sin hälsa som bra, men samtidigt ser vi att många har flera riskfaktorer i hälsokurvan. Många har förhöjda värden för blodtryck, blodfetter och blodsocker. Det här är något vi behöver jobba vidare med, säger Maria Elgstrand, enhetschef för Verksamhetsutveckling vård och hälsa i Region Östergötland i ett pressmeddelande.

Ohälsosamma matvanor, psykisk ohälsa, låg fysisk aktivitet, högt BMI och riskfylld alkoholkonsumtion är några av de vanligast förekommande riskfaktorerna.

– Hälsosamtalen är en unik satsning som Region Östergötland erbjuder personer i åldern 40-70 år i syfte att påverka levnadsvanorna till det bättre.

Genom samtalen får deltagarna lära sig vilket effekt kost och motion har för blodtrycks- och kolesterolvärden. Majoriteten av deltagarna uppger att de uppskattar samtalen och tror att de kan påverka deras hälsa positivt.

– Deltagaren får en bild av sin hälsosituation och möjligheter att själv agera för att förbättra den. Hälsosamtalens fokus är att identifiera faktorer som individen själv kan påverka, men också att tidigt upptäcka biologiska riskfaktorer som kräver behandling, som till exempel högt blodtryck, säger Elgstrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om