KOL (Kroniskt obstruktiv lungsjukdom) är en sjukdom som ökat i omfattning under de senaste decennierna: det visar "Lungrapporten 2017" som släpptes av Hjärt-Lungfonden på tisdagen. I Sverige beräknas mellan 500 000 och 700 000 människor ha KOL och årligen dör nära 3000 personer i denna sjukdom. Den vanligaste orsaken till denna lungsjukdom är rökning men nu har det visat sig att ickerökare utgör en växande grupp av de som drabbas av KOL.
Hjärt-Lungfonden vill nu se nya satsningar för att hitta sätt att vända denna utveckling.
– Vissa människor utvecklar KOL lättare än andra, och vi forskare arbetar hårt för att förstå varför. Bland annat genom studier på molekylärnivå för att definiera olika former av KOL och förstå vad de beror på. Det kan hjälpa oss att få fram specialiserade läkemedel, säger Åsa Wheelock, docent i experimentell lungmedicin vid Karolinska institutet i ett pressmeddelande.
Alarmerande är att sjukdomen ökar extra mycket hos kvinnor. Socialstyrelsens statistik visar att dödligheten i KOL bland kvinnor i Östergötland har fyrdubblats de senaste 20 åren: 1997 dog 9,6 av 100 000 kvinnor i Östergötland av KOL men den siffran har 2015 stigit till 40,4 av 100 000 – en ökning med 320 procent. Bland män var ökningen under samma period endast tre procent.
Detta län är hårdare drabbat än många andra län, dödligheten här är 34 av 100 000 personer år 2015 medan riksgenomsnittet ligger på 29 av 100 000. Östergötland har därmed den åttonde högsta dödligheten i riket. Värst drabbat är Kalmar län med en dödlighet på över 45 per 100 000 människor för samma år.
Det bedrivs naturligtvis forskning på området, bland annat finansierar Hjärt-Lungfonden flera forskningsprojekt med målet att vända trenden. Man nämner som exempel en metod där nanopartiklar används för att hitta sjukdomen tidigt.
– KOL är en otäck sjukdom som orsakar ett stort lidande för de som drabbas. Om vi blir bättre på att upptäcka sjukdomen i tid och ger forskningen resurser för att utveckla nya behandlingsmetoder kan vi vända trenden och rädda livet på många KOL-drabbade, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
"Lungrapporten 2017" ger en helhetsbild av lunghälsan i Sverige och i och med denna rapport vill man kunskapen om forskning och behandling av lungsjukdomar. Den finns att ladda ner på Hjärt-Lungfondens hemsida.