Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det är inte acceptabelt"

Psykisk ohälsa bland barn och unga blir allt vanligare – och väntetiden för att få hjälp allt längre.För att komma tillrätta med problemen krävs krafttag och nytänk.Det menar Moderaterna.– Vi måste hitta vägar för att jobba på nya sätt, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

Dyster trend. Psykisk ohälsa hos barn och unga blir allt vanligare.

Dyster trend. Psykisk ohälsa hos barn och unga blir allt vanligare.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

HÄLSA2017-12-05 19:00

Psykisk ohälsa är ett växande problem i Sverige i dag.

Inte minst bland barn och unga.

Men hur kan det motverkas?

När Moderaternas nya socialpolitiska talesperson, Camilla Waltersson Grönvall, gästade Norrköping i dag diskuterades ämnet vid ett besök hos Psykiatripartners.

–  Vi vet att barn- och ungdomspsykiatrin har det jobbigt och väldigt långa väntetider. Framför allt för barn och unga som behöver en utredning. De själva beskrev att man har ungefär ett års väntetid och det är inte acceptabelt på något sätt utan vi måste se till att köerna kortas och då måste många olika instanser hjälpa till. Det kan inte bara vara sjukvården som ska lösa det här. Barn och unga som mår dåligt kanske man kan hjälpa på många olika sätt, säger Marie Morell (M), oppositionsråd i Region Östergötland.

Det handlar inte bara om att satsa mer pengar på psykiatrin utan det krävs ett rejält omtag menar Marie.

Det gäller att se över hur arbetet går till och hitta nya vägar för att fler människor ska kunna få den hjälp de behöver.

– Det vore spännande att se om man kan göra på ett annat sätt för nu har vi provat det här i 40 år ungefär och det har gått sådär. Vi behöver titta på om det går att ta ett helhetsgrepp och göra något annat i ett försök att vända på de här siffrorna för det går inte att ha ett samhälle där 10-15 procent behöver assistent i skolan och så vidare.

Hon ser gärna att Östergötland och Norrköping blir drivande i den här frågan och menar att det vore spännande att få till ett pilotprojekt i något område i stan där nya arbetssätt kan prövas.

– Det här är något hela Sverige skriker efter och då skulle man kunna bli en förebild för hela landet.

Moderaterna arbetar nu med att ta fram en plattform för barn- och ungdomspsykiatri och har som mål att presentera ett antal förslag i vår.

– Barn och ungas psykiska ohälsa ökar oroväckande och Sverige saknar generellt en strategi att möta den här problematiken. Det är bara ett av alla landsting/regioner som i dag klarar vårdgarantin inom psykiatrin. Här har även Östergötland ett problem att lösa, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om