Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Behöver få in mer rörelse"

Nästan varannan anställd i Östergötland tycker att de får för lite motion. Det visar en ny kartläggning som företagshälsan Avonova gjort.

Nästan varannan anställd i Östergötland tycker att de får för lite motion.

Nästan varannan anställd i Östergötland tycker att de får för lite motion.

Foto: Jessica Gow/TT

Hälsa2018-10-31 19:00

Gymma, jogga eller varför inte lite yoga?

I dag finns det träningsalternativ för alla oavsett ålder och ambition.

Ändå är det många som känner att de inte rör på sig tillräckligt mycket.

– Att röra på sig regelbundet är livsviktigt för både kroppen och hjärnan. Den som är fysiskt aktiv orkar med sitt arbete bättre, och vi vet dessutom att risken för långvarig sjukskrivning är nära kopplad till hur mycket vi rör oss, säger Sofia Åström Paulsson, chefsläkare på Avonova.

På uppdrag av arbetsgivare har Avonova ställt frågor till drygt tusen medarbetare i Östergötland om hur de motionerar.

Nästan hälften, 48 procent, svarade att de själva bedömer sina motionsvanor som otillfredsställande och tolv procent svarar att de aldrig ägnar sig åt vardagsmotion som promenader eller cykelturer.

– Vi behöver få in mer rörelse under arbetsdagen, eftersom vi tillbringar så stor del av vår vakna tid på jobbet. Därför måste arbetslivet organiseras så att medarbetare rör sig mer även på arbetsplatsen, säger Åström Paulsson.

Enligt undersökningen är det stora skillnader mellan könen. 14 procent av männen svarar att de aldrig vardagsmotionerar, medan det bland kvinnorna endast är sju procent som uppger samma sak.

Arbetsgivare kan underlätta för medarbetarna att röra på sig mer, genom till exempel friskvårdsbidrag eller genom att ordna gemensam motion.

– Motion på jobbet får inte bli ännu ett prestationskrav. Därför är det viktigt att aktiviteterna är frivilliga och inkluderande. En promenadgrupp ger betydligt mer än om några få kollegor som redan är motiverade tränar ihop inför ett triathlonlopp, säger Sofia Åström Paulsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om