Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Madam Bruhns stuga målad

Madam Bruhns stuga på Hällestads hembygdsförenings område i Hällestad, har målats om. Det står i verksamhetsberättelsen för 2017.

Madam Bruns hus står kvar på det område i Hällestad, där Hell´ste Marken arrangeras.

Madam Bruns hus står kvar på det område i Hällestad, där Hell´ste Marken arrangeras.

Foto: Sören Boström

HÄLLESTAD2018-09-30 08:00

Vem var då Madam Bruhn?

På informationsskylten på huset, står det att Madam Bruns, egentligen Bruhns, stuga uppfördes i början av 1800-talet. Och att madam Bruhn försörjde sig bland annat på att baka pepparkakor och koka knäck som hon sedan sålde.

Nu har alltså huset, som fortfarande används av hembygdsföreningen, bland annat i samband med Hell´ste Marken, fått fasaden mot väg 51 rödfärgad och dessutom har målning av fönstren utförts. Även ett nytt tak har satts upp över ingången till stugan.

Men vem var då denna madam Bruhn i Hällestad, som fortfarande finns i minnet, tack vare stugan?

Vi saxar lite från släktforskaren Jan G Gårdmans berättelse om henne i tidningen Hällestadsbygden.

"Hon hette från början Johanna Charlotta Andersdotter, föddes 1833 vid Bäckaskog Solberga i Hällestad, vigd 1854 i Hällestad med skräddaren Carl Gustaf Bruhn. Död 1900 vid Udden Österby i Hälletad.

Hon tillverkade kola och bröstkarameller, som såldes till butiker i trakten och vid Hell´ste Marken.

De fick hela åtta barn, varav fyra dog i unga år.

När sista sonen Carl Gerhard föddes i mars 1870, hade skräddare Bruhn rest till Amerika. Han kom åter till Hällestad 1873, 1875, 1877 och 1879. Men han återvände till Amerika samma år, för att aldrig mer återkomma.

Så efter detta stod Johanna Charlotta ensam med sina fyra söner."

– Jag kan tillägga att Madam Bruhn var min farfars moster, säger Jan G Gårdman. Och enligt hennes bouppteckning så fanns det en mängd bestick och porslin, så jag antar att hon dessutom hade någon form av servering också. Magert annars kanske, att försörja sig på karamellkokning...

Madam Bruhns stuga, Udden Österby, är idag museibyggnad för hembygdsföreningen i Hällestad och, som sagt, numera nymålad och uppfräschad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om