Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Guld-Jonas i Hällestad

Den fyrfaldige guldmedaljören i paralympics i Aten, Jonas Jacobsson, delade med sig av sina idrottserfarenheter och framgångar när han pratade i Hällestads kyrka i går. Detta under årets Idrottsgudstjänst.

Jonas Jacobsson delade bland annat med sig av sina erfarenheter från paralympics i Aten då han i går pratade i Hällestads kyrka.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Jonas Jacobsson delade bland annat med sig av sina erfarenheter från paralympics i Aten då han i går pratade i Hällestads kyrka. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

HÄLLESTAD2004-10-18 06:00
Varje år ordnas en idrottsgudstjänst i Hällestads kyrka och i går var det dags för detta års, till vilken man hade lyckats engagera en riktig mästare. Medverkade gjorde nämligen gevärsskytten Jonas Jacobsson. Det är inte länge sedan han kom hem till Krokek igen som fyrfaldig guldmedaljör i Paralympics-OS för handikappade- i Aten. Jonas Jacobsson delade med sig av sina erfarenheter från Aten, men också från tidigare OS han deltagit i (han deltog i sitt första 1980) och han pratade om de enorma förberedelserna som krävs för att delta i ett stort mästerskap.
- Förberedelserna inför ett stort mästerskap börjar drygt tre år innan, berättade Jonas Jacobsson.
- Det första man måste fundera på är om man verkligen vill annars går det inte. Jag måste veta att det är jag och ingen annan som verkligen vill, fortsatte han.

Sätta upp mål
Nästa steg är att lösa satsningen pengamässigt, att ta reda på hur mycket det kommer att kosta och fundera på hur man ska ordna sponsorer. Att ta reda på vilket material man kommer att behöva och lösa det är också ett måste.
- Sedan måste man sätta upp mål, och bestämma sig för hur lång tid det tar att nå det målet, sade Jonas Jacobsson.
Han berättade också att han det sista halvåret innan ett stort mästerskap tränar mellan fem och sju timmar varje dag, alla dagar i veckan.
- Det är för att få säkerhet. Jag ska ha en sån säkerhet att jag även om jag har en dålig dag ska kunna nå långt ändå.
Han menade också att det är oerhört viktigt att åka till det land där OS är i god tid innan och förbereda sig på plats. Jonas Jacobsson berättade också om hur OS-byn i Aten såg ut.
- OS-byn i Aten var ungefär lika stor som innerstan i Norrköping och det finns bussar som man åker runt med i byn. I byn finns allt man behöver, berättade Jonas Jacobsson.
Han förklarade också hur en tävlingsdag kunde se ut. Exemplet var en dag med helmatch, då han gick upp klockan sex och var på banan klockan nio. En grundomgång i en helmatch tar cirka tre och en halvtimme, därefter är det en timmes väntan till final och efter final är ska det ges en snabb intervju för tv och radio. Därefter är det prisutdelning, dopingkontroll och presskonferens i ett raskt tempo.
- Man kommer hem till byn vid klockan åtta, sen är det en samling med truppen klockan tio. Och det här är bara en dag, nästa dag är det samma visa igen. Det här är egentligen inget glamoröst liv, konstaterade Jonas Jacobsson.

Årets bragdguld
Kommunalrådet Stig Andersson överlämnade, som representant både för kyrkofullmäktige och för Finspångs kommun, en blomma till Jonas Jacobsson. Detta som ett tack för föreläsningen i kyrkan, men också som en uppvaktning för framgångarna i Aten. Stig Andersson påpekade också att det inte bara handlade om de senaste guldmedaljerna utan att det totalt faktiskt har blivit tolv.
- Det är en enastående perstation och jag och många andra tycker att du ska belönas med årets bragdguld, sa Stig Andersson.
Ungdomskören medverkade också under gudstjänsten. Efter gudstjänsten ordnades kyrkkaffe där deltagarna också gavs möjlighet att ställa frågor till Jonas Jacobsson.
Idrottsgudstjänsten var ett samarbete mellan Hällestads församling och MHF/NBV, LSK, GIK, HOK, BIK och SIK.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om