Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nyanländas största handikapp

Portalen har valt väg. Resultatinriktade partnerskap och nätverk ska dominera verksamheten.

Marco Briones.

Marco Briones.

Foto: Håkan Sjöström

Hageby2017-11-02 12:00

På tisdagen kallade Tomas Lindquist från Hyresbostäder - som är drivande i Portalens verksamhet - och verksamhetsledaren Marco Briones till pressträff ute på Plåtslagaregatan i Hageby där organisationen håller till. (Numera finns Portalen även på Ringdansens centrum)

Budskapet från Lindquist och Briones var att den nya satsningen #starkaretillsammans som lanserades i början av 2017 nu har börjat märkas i verkligheten. Enligt Tomas Lindquist har ungefär 150 personer visat intresse för att göra insatser som volontärer i Portalen. Dessutom har Portalen skrivit samarbetsavtal med 8 nya företag och organisationer.

– Det är med partnerskap och samarbeten som vi möter de ökande arbetsuppgifterna. Vi ska inte svälla med egen personal och byråkrati och bli ett eget stuprör i integrationsbranschen. Vårt fokus är att rusta den enskilde för jobb och egenförsörjning. Det viktigaste är att dela med sig av sina nätverk. Det är just bristen på lokala nätverk - att känna någon som känner någon som känner någon annan som behöver en inhoppare på en lunchmatsal - som är alla nyanländas största handikapp. Det vi försöker göra så enkelt och nära som möjligt är att kompensera för nätverksbristen, sa Tomas Lindquist.

Samarbetsavtalen anpassas individuellt mellan varje företag/förening och Portalen. Enligt Marco Briones är det viktigt att de som går in som samarbetspartners kan göra det på sina egna villkor utifrån vad som passar bäst och utifrån vad som skapar bäst nytta för deltagarna i Portalen och för företaget eller föreningen.

– Några kanske helst vill hjälpa till med svenskundervisningen, några andra är mentorer medan några tredje som till exempel Kolmårdens djurpark och filmföreningen Flimmer har anställt sommarjobbare som sedan kan bli inhoppare, sa Marco Briones.

På pressträffen medverkade bland andra Tommy Eklöf som arbetar som hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Östgöta som nyligen har skrivit ett samarbetsavtal med Portalen.

– Ungefär 10 av våra 60 medarbetare på kontoret i Norrköping har anmält intresse av att göra insatser av olika slag på arbetstid. Så här inledningsvis tänker vi oss kanske uppdrag som mentorer eller att hålla grundutbildningar om hur bank- och försäkringar fungerar i Sverige, sa Tommy Eklöf och betonade att det givetvis också handlar om att "utveckla affären" för företaget.

Johanna Bertell och Christine Wilson - Gutenberg från Norrköpings kappsimningsklubb NKK berättade att deras ingång till Portalens deltagare är simundervisning.

– Vi har just nu en kurs med dryga 10-talet vuxna män som inte kan simma och som vi tränar och övar, sa Johanna Bertell. NKK hoppas att satsningen på sikt ska ge klubben tillgång till fler instruktörer.

Portalen

är sedan 2011 ett partnerskap för integration genom jobb mellan Hyresbostäder, Svenska kyrkan, Norrköpings kommun, ABF och Marieborgs Folkhögskola. Portalens ledningsgrupp ansvarar gemensamt för personal och finansiering och består av följande personer: Peter Mildén Hyresbostäder, Veronica Höijer Norrköpings kommun, Tomas Lindquist Hyresbostäder, Gunilla Solveigsdotter ABF, Jolanda van Vliet Norrköpings kommun, Jerry Wiklund Marieborgs Folkhögskola och Katarina Wändahl Svenska kyrkan. Portalen finns i Hageby på Plåtslagaregatan 93 och i Navestad på Ringdansens centrum.

Portalens hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om