Den första valomgången är avklarad för länets elever när det gäller gymnasievalet – ett stort beslut som ska lägga grunden för framtiden. Det kommer en chans till – i april kan eleverna göra ett omval om de känner att de ändrat sig. För att få en hint om hur intresset fördelat sig har Gymnasium.se samlat in statistik för 2016 vad gäller elevernas sökningar på sidan.
Det visar sig att högskoleförberedande program toppar söklistan vad gäller gymnasieprogram: överst hittar vi naturvetenskapsprogrammet (12,29 procent) följt av samhällsvetenskapsprogrammet (11,54) och teknikprogrammet (8,61). Det första yrkesprogrammet (handels- och administrationsprogrammet) återfinns först på plats fem.
I botten bland de 20 som redovisas ligger VVS- och fastighetsprogrammet (1,75), industritekniska programmet (1,42) samt restaurang- och livsmedelsprogrammet (2,92).
– Att högskoleförberedande program är populärast i vår söktjänst är naturligt, då sökbeteendendet vi har på Gymnasium.se i stor utsträckning efterliknar hur elever sedan väljer program till gymnasiet, säger Erik Appelberg, kommunikationschef på Gymnasium.se.
För någon månad sedan släppte Arbetsförmedlingen en rapport om framtidsutsikterna för omkring 200 yrken. När det gäller yrken på högskolenivå toppar förskolelärare och speciallärare men också civilingenjörer, socialsekreterare och psykologer märks på listan.
Inom övriga utbildningsnivåer finns bland annat kockar, VVS-montörer och byggnads- och ventilationsplåtslagare. Med andra ord är matchningen dålig när det gäller behoven av kockar och VVS-montörer jämfört med antalet som intresserar sig för att utbilda sig till detta.
Från Arbetsförmedlingens sida betonar man att det behövs gymnasieutbildning för många av de yrken där det råder brist på arbetskraft.
– Vi har en fortsatt bred jobbtillväxt, men det är utbildad arbetskraft som efterfrågas. För att ha goda chanser till jobb krävs i allmänhet en gymnasieutbildning, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.
– Rapporten visar också en mer utbredd brist på kvalificerad arbetskraft.
När det gäller inriktningar så toppar naturvetenskap som sökts av 11,76 procent följd av stylist (11,27) och beteendevetenskap (9,67). I botten ligger handel och service 2,36 procent, språk (2,0) samt bageri och konditori (1,83).