Nu får Ludvig dricka vatten igen
Sent i går eftermiddag var problemet löst: vattenläckan lokaliserades till skolgården i Grytgöl.- En sån stor läcka skulle normalt tryckt upp vattnet till ytan så man såg det. Men så var det inte i det här fallet, säger Tekniska Verkens vd Tomas Johansson.
Dagmamma Carina Boström hämtar vatten vid tappen på skolan tillsammans med några barn.
Foto:
- När jag kom till jobbet på måndagsmorgonen märkte jag att något var fel, säger hon.
Finspångs Tekniska Verk har kört en vattentank till skolan, dit de som är utan vatten kan komma och hämta.
Och barnen drack mer mjölk än vanligt till skolmaten de här dagarna.
Föräldrahuset
En skolbyggnad har fortfarande inte vatten, inte heller det närbelägna föräldrahuset. Där fick dagmammorna hämta vatten i pytsar, flaskor och kannor i går.
- Vi har klämt åt den del av ledningen. Vi ska laga det sista i dag, säger Tomas Johansson. Men egentligen har vi jobbat med en ledning som inte var vår. Vi ansvarar för ledningar fram till tomtgränsen. Resten är fastighetsägarens ansvar.
Alla privata hus fick vattnet tillbaka på onsdagseftermiddagen, enligt Tomas Johansson.
Under gårdagen grävde folk från Tekniska Verken systematiskt över gärdet för att lokalisera läckan. De grävde med skopa och skyffel, tog av röret för att sedan sätta på vattnet från vattenverket för att se var läckan fanns. Sektion för sektion arbetade de sig framåt.
Mätning
Grytgölsbor har uttryckt kritik över att arbetet las ner under helgen.
- Det har varit ett svårt detektivarbete. Med facit i hand kan vi se att vi kanske hade tjänat på att gräva systematiskt från början, som vi gjort den här veckan. Men på fredagskvällen bedömde vi att vi inte skulle klara situationen med vår egen personal utan att vi behövde mätinstrument. De kunde inte dock inte komma under helgen, vilket jag inte kände till.
Allra först var det en en liten läcka, en pysläcka i kärret. När problemen sen blev större trodde expertisen att det var läckan i kärret som blivit större, berättar vd.
- Vi genomförde okulär besiktning och vi använde mätinstrument med ljud, utan att hitta läckan. Då var det bara att gräva sektion för sektion.
Hearing
Örjan Artursson, en av dem som grävde på plats, berättar att ljudinstrument inte fungerar på ledningar av plast, vilket ledningarna i Grytgöl är tillverkade av.
- Det blir för diffust ljud för att man ska ha nytta av det.
Tomas Johansson är medveten om kritiken om att landsbygden prioriteras lägre när något inträffar, och att det är skälet till att arbetet dröjt.
- Jag känner inte att det är så. Vi har jobbat utifrån de bedömningar vi haft möjlighet att göra i de olika lägena. Vi har varit flera som misslyckats med ett svårt detektivarbete. Jag hoppas på viss förståelse. Vi kommer att anordna en hearing dit vi bjuder in Grytgölsborna för att föra en dialog.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!