Strålande solsken och massor av besökare. Glasets dag vid Reijmyre glasbruk bjöd på glasblåsning i hyttan, guidade visningar och nya utställningar.
Landshövding Elisabeth Nilsson höll ett uppskattat tal.
Hon lyfte fram brukets överlevnad som en seger för kämpaglöd för alla inblandade och jämförde glasbruket med fågeln Fenix.
– Den heliga fågeln Fenix bränner sig själv på bål för att ur dess aska återuppstå i föryngrad gestalt. Jag vill tacka Ulf Rosén och övriga ägare för att ni inte lät denna fågel falla ned i askan, utan till allas vår glädje återigen i sin skönhet får flyga högt. Tack till personalen som med er hantverksskicklighet skapar vackra glasföremål, säger Elisabeth Nilsson.
Hon invigde utställningen "Drömmar om Östergyllen". Nästan hundra år efter att tillverkningen upphörde presenterades en ny kollektion konstglas i jugendstil av konstnärerna Jeanette Karsten och Sissi Westerberg.
– Det är jättestort. Vi är stolta för våra arv. Roligt att kunna vårda och göra något nytt av det, säger Ulf Rosén, vd för Reijmyre glasbruk.
Jeanette Karsten är formgivare, arkitekt, designer och konstnär.
– Vid jugendtiden tänkte man på helheten som arkitekt och integrerade konsten i arkitekturen. Man måste tänka nytt nu. Kände arkitekten Ferdinand Boberg, som bland annat ritade NK i Stockholm, var även formgivare i Rejmyre. Han gjorde väldigt mycket i jugendstil. Det är väldigt kul att jobba både med arkitektur och glas, säger Jeanette Karsten.
I glasmuséet svarade Tord Höglander, som arbetat i Reijmyre glasbruk i 50 år, på frågor från besökarna.
– Jag berättar mest om glasteknik och tillverkningsmetoder, men det brukar hagla frågor. Det är många i trakten som inte vet mycket om glasbruket, trots att de bor nära, säger Tord Höglander.
Många besökare studerade när de skickliga glasblåsarna skapade i glashyttan.
– I dag har vi fria händer att göra lite spektakulära saker. Det är kul. Trevligt med Glasets dag när många besöker oss, säger John Vesanen, som varit glasblåsare i 25 år.
Ulf Rosén påpekar att det känns som hela Östergötland tycker om Reijmyre glasbruk och får medhåll av landshövdingen.
– Vissa kanske tror att det bara är i Småland man kan göra glas. Hur kan man tro det?, undrar Elisabeth Nilsson.