Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gästabudet om eldningsförbud

Fortfarande råder eldnings- samt grillförbud i Östergötland. Samtidigt är det nu en månad kvar till Söderköpings gästabud där eld spelar en viktig roll och där har man redan börjat planera för ett eldfritt evenemang.

Korp Wallman, projektledare för Gästabudet.

Korp Wallman, projektledare för Gästabudet.

Foto: Patrik Selsfors

Gästabudet2018-07-31 17:00

Trots det regn som fallit i delar av länet under de senaste dagarna är fortfarande brandrisken stor och restriktionerna mot eldning och grillning kvarstår – så är det också i övriga landet. Det här ställer till det för olika evenemang runtom i Sverige där eld är ett bärande element. Ett exempel är Urkultfestivalen i Sollefteå kommun och den kommande medeltidsveckan på Gotland där eldningsförbudet gjort att man fått revidera planerna när det gäller eldshower och annat.

Det här skulle naturligtvis också beröra Gästabudet i Söderköping (31 augusti till 2 september) om eldnings- och grillförbudet kvarstår vid den tidpunkten med tanke på den populära eldshowen, eldfat vid vägar och nygrillad mat.

Den myndighet som beslutar om eldningsförbudet här är länsstyrelsen Östergötland och enligt dem behövs mer regn för att detta ska lyftas.

– Det har regnat en hel del i helgen och på många platser har det kommit ganska stora mängder men på andra nästan inget alls. SMHI:s prognoser visar fortfarande extremt hög brandrisk så det krävs betydligt mer regn för att häva förbudet generellt, säger Magnus Edström, stabschef för krisledningsorganisationen på länsstyrelsen Östergötland.

Så vad kan man göra som arrangör av till exempel Gästabudet om eldningsförbudet kvarstår?

– Man kan alltid ansöka om dispens och då beror det på vad man har för skäl men då ska det i princip handla om samhällsnyttan. Sedan måste vi ju hela tiden bedöma rimligheten i våra åtgärder, säger Magnus Edström som tillägger att han ändå har ett visst hopp om nederbörd.

– SMHI antyder att det kan bli en omsvängning till ostadigare väder och mer regn framöver.

Det här är förstås något som de ansvariga för Gästabudet tänkt på även om det är en månad bort. När Folkbladet når Korp Wallman, projektledare för Söderköpings gästabud håller hon på att packa för morgondagens avfärd till Medeltidsveckan i Visby

– Självklart har vi tänkt på detta. Vi hoppas ju att det ska regna mycket nu för ett gästabud blir bättre om man får elda förstås men vi funderar samtidigt på hur man skulle kunna lösa det utan brinnande eldar, säger Korp Wallman.

– Även eldshowgruppen har fått i uppdrag att fundera på det här och det gäller ju även en del matknallar som vanligtvis grillar maten. Men de större aktörerna har redan planerat för det här, många är ju till exempel i Visby nästa vecka och är beredda på detta. Det kommer att bli ett jättemysigt gästabud oavsett, säger Korp Wallman.

– Alternativa lösningar är alltså under planering men vi hoppas att vi kan elda som vanligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om