Släktingarna anser att leksaksföretaget inte har rätt att använda Kahlos identitet och att bolaget förvrängt hennes utseende och ignorerar vad hon stod för.

Jag önskar att dockan hade karaktärsdrag mer lika Fridas, inte som den här dockan med ljusare ögon. Jag önskar att hon hade sammanväxta ögonbryn, att hennes kläder hade gjorts av mexikanska hantverkare, säger Kahlos syster Cristinas barnbarn Mara Romeo.
Det borde vara en docka som står för allt som min gammelfaster stod för, hennes styrka. Det borde vara en Frida som representerar Mexiko.
Artikelbild

| Ett av Frida Kahlos berömda självporträtt vid en utställning med hennes och hennes makes, konstnären Diego Rivera, målningar i Poznan i Polen i september i fjol.

Kahlo-släktingarna hotar att vidta "nödvändiga åtgärder" mot den amerikanska tillverkaren.

Det amerikanska företaget Frida Kahlo Corporation, som samarbetat med Mattel, insisterar dock på att det har rättigheterna till konstnärens namn och identitet.

Frida Kahlo, som dog 1954, betraktas som en 1900-talets stora målarkonstnärer och är särskilt känd för sina självporträtt. De senaste åren har bilden av konstnären förekommit på en växande mängd produkter, enligt Romeo helt utan familjens tillstånd.

Kahlo-dockan är en del av en samling nya Barbie-dockor av kända "inspirerande kvinnor" som Matell presenterade inför internationella kvinnodagen.