Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi inser att krig är på riktigt"

Veteranerna Janne Frisk, Anders Hägg, Karl-Axel Sandler, Lars Berglund ska precis stiga på bussen för att åka upp till Veterandagen i Stockholm.

Veteranerna Janne Frisk, Anders Hägg, Karl-Axel Sandler, Lars Berglund ska precis stiga på bussen för att åka upp till Veterandagen i Stockholm.

Foto: Widar Andersson

Försvaret2019-05-29 15:00

På onsdagsmorgonen samlades ett tjugotal livserfarna Norrköpingsbor i hörnet av en stor parkering på Ingelstaområdet. De flesta hade uniform och nästan alla hade en blå basker på huvudet. De väntade på bussen från Linköping som skulle ta dem upp till den stora Veterandagen på Gärdet i Stockholm. Lasse Jansson från Helikopterflottiljen - Östergötlands enda fasta militära förband - var på plats för att samordna evenemanget. Folkbladet var där.

– Det är ett femtiotal veteraner från Östergötland som åker med i bussen. En del av dem är personligt inbjudna av överbefälhavaren. I år är det bland annat de som var med vid FN-missionen i Egypten/Sinai 1973-1979 som inbjuds personligen och som också kommer att få en förtjänstmedalj av ÖB, berättade Lasse Hansson.

Folkbladet fick en pratstund med några av de Norrköpingsbor som var med i Egypten/Sinai på 1970-talet.

Janne Frisk tjänstgjorde som fältpostmästare, Karl-Axel Sandler hade uppdrag inom sjukvården, Anders Hägg arbetade som elektriker medan Lars Berglund hade tjänst som polis. Flera av dem hade varit på FN-uppdrag i Cypern redan på 1960-talet och även deltagit i FN-missioner i bland annat Gaza, Libanon, Kroatien, och Bosnien Hercegovina efter insatsen i Egypten.

– Jag har varit ute sex gånger. Det sista uppdraget var i Somalia 1993, berättade Janne Frisk.

Deras intresse för FN-tjänstgöring hade väckts under värnpliktstiden. Många av de FN-bataljoner som rekryterades hade breda uppdrag med civil inriktning vilket innebar att de fyra veteraner som Folkbladet talade med helt enkelt kunde klä sina civila yrken hemmavid i uniform och bege sig ut till oroshärdar i världen för att hjälpa till med att upprätthålla och/eller hjälpa till att bygga fungerande infrastruktur inom flera olika samhällsområden.

– Som polis på FN-uppdrag i till exempel Bosnien Hercegovina när det begav sig så arbetade jag med utredningar i bland annat vapen- och narkotikabrottsärenden, berättade Lars Berglund.

Det är först på senare år som Veterandagen har börjat uppmärksammas på allvar i Sverige. 2011 fick dagen - som firas 29 maj varje år - det som kallas för "statsceremoniell status" och så sent som 2018 blev Veterandagen en allmän flaggdag.

– Jag är inte helt säker men jag skulle tro att missionen i Afghanistan har haft stor betydelse för att politiken och den breda allmänheten har fått upp ögonen för att "krig är på riktigt" och känt ett behov av att hedra de soldater som ibland med sina liv som insats tar ansvar för allas säkerhet genom ett långt militärt yrkesliv i Sverige eller genom utlandstjänstgöringar på osäkra platser i världen, sa Lasse Jansson från Helikopterflottiljen i Linköping.

På onsdagsmorgonen tog 82-årige Nils Karlsson bussen från Vilbergen och ut till Ingelsta för att vänta på transport till Veterandagen. I väskan hade han sin blå FN-basker.

– Efter att jag gjort lumpen 1957/58 på Pansarregementet i Enköping så sökte jag som soldat till FN: s 4:e bataljon som skulle stationeras i Gaza. Vi vaktade gränsen mellan Israel och Palestina och vi hade patrulltjänst nattetid då och då. Under de sju månader jag var där så var det extra oroligt vid ett par tillfällen. Engelsmännen fick rycka ut till Jordanien och amerikanarna till Beirut, berättade Nils Karlsson för Folkbladet.

Det är tredje gången han åker upp till Veterandagen. Han fick sin förtjänstmedalj av ÖB för ett par år sedan. Nils hoppas på att få träffa någon från sin mission i Gaza uppe i Stockholm.

– Men förra året var jag helt ensam. Det har ju gått mer än 60 år sedan vi tjänstgjorde i Gaza. Det är inte så många kvar, sa Nils Karlsson och steg på bussen mot Veterandagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om