Ärendet ska upp i kommunfullmäktige på måndag.
I den kommunala verksamheten är det stadsantikvariens roll att vara sakkunnig, en rådgivande instans som verkar för att kulturmiljö ska hanteras korrekt utifrån lagstiftningen.
Kultur- och fritidsnämnden kommer även fortsättningsvis att ha ett kulturmiljöansvar genom museernas kulturmiljörelaterade verksamheter: offentlig konst, hällristningarna som besöksmål och förmedlande av stadens historia.
Hanteringen av kulturmiljöfrågorna för den bebyggda miljön hamnar nu närmare stadsbyggnadsprocesserna och stadsutvecklingen: ”Möjligheten att spela in viktig kulturmiljöinformation tidigt i processerna ökar, vilket medför positiva effekter”.
Tjänsten som stadsantikvarie flyttas från kultur- och miljökontoret till samhällsbyggnadskontoret. Ändringen träder i kraft den 1 januari 2019 och utvärderas under år 2020.
Stadsantikvarie Hanna Domfors är positiv till förändringen.
– Jag tycker att det är jättebra. Kulturmiljö är ofta en remissinstans som kommer in väldigt sent, och sena synpunkter innebär alltid problem, säger Hanna Domfors.
Som Hanna Domfors ser det gör flytten av stadsantikvarien till samhällsbyggnadskontoret att kulturmiljöfrågorna kommer in i ett mycket tidigare skede, vilket kommer att underlätta för alla, såväl de andra kommunala handläggarna, som fastighetsägare och exploatörer i stort.
Bygg- och miljö-, stadsbyggnads- och tekniska kontoret blir ett enda kontor från den 1 januari, ett samhällsbyggnadskontor.